Blandet slik. Foto: Colourbox.dk

Voksne danskeres indtag af slik er tredoblet på 30 år

Fødevareproduktion Ernæring og kostvaner
Danskerne har det højeste slikforbrug i verden. Hver dansker køber i snit ca. 7 kilo slik og 6 kilo chokolade om året. Det er for meget i en sund kost og gavner ikke klimaet. Det fortæller DTU Fødevareinstituttets ernæringsforskere i en artikel i Geografisk Orientering.

Danskerne er verdensmestre i slikindkøb og køber i gennemsnit ca. 7 kilo om året. Hertil kommer ca. 6 kilo chokolade. Det  er kun overgået af Irland og Tyskland, og er mere end dobbelt så meget som englændere og amerikanere. Mindst 76% af danskernes sukkerindtag kommer fra søde sager og søde drikke.

Når indkøb af slik, chokolade, kage, is, snacks, desserter og snackbarer bliver lagt sammen, køber danskerne i snit 35 kilo søde sager og 127 liter søde drikke om året. 

For voksne danskere svarer det til, at indtaget af slik og chokolade er mere end tredoblet, og at indtaget af sodavand er fordoblet over de sidste 30 år.

Søde sager er forbundet med hygge

Det høje slikforbrug handler sandsynligvis om, at det er forbundet med hygge, og særligt weekendhygge, og at både børn og voksne i Danmark har et højt indtag.

Indtaget skal reduceres med 75%

I en sund kost er der kun plads til, at ca. 5% af energien stammer fra søde sager. Men i danskernes nuværende kost kommer 20% af energien herfra. Det betyder, at forbruget skal nedsættes med 75%, hvis de officielle kostråd skal efterleves.

Det søde gavner heller ikke klimaet

Fødevareforbruget står for ca. 25% af den samlede klimabelastning i de vestlige lande. På grund af danskernes høje forbrug udgør søde sager og søde drikke ca. 8-9% af kostens klimabelastning eller 2% af den samlede klimabelastning i Danmark.

Ved at skære 75% af de søde sager og drikke væk i kosten, vil det reducere kostens klimabelastning med ca. 6%.

Læs mere

Tallene er præsenteret i en artikel i tidsskriftet Geografisk Orientering: Matthiessen J og Biltoft-Jensen A. Danskerne har det højeste slikforbrug i verden. Geografisk Orientering. Marts 2022; 52. årgang, Nr. 1: s. 18-24 (pdf)

Læs mere om danskernes søde vaner i e-artiklen: Danskerne er verdensmestre i slikindkøb (pdf)

E-artiklen er en del af projektet ’Er du for sød?’, som er støttet af Nordea-fonden. Du kan gratis hente materialer fra websitet for ’Er du for sød?-projektet ’.