Frosne ærter

Korrekt håndtering af frosne grøntsager mindsker listeriasmitte

mandag 04 maj 20

Kontakt

Maarten Nauta
Seniorforsker
DTU Fødevareinstituttet
35 88 70 85

Hvis både producenter og forbrugere handler forsvarligt, er risikoen for at få en listeriainfektion af at spise frosne, blancherede grøntsager mindre end ved spiseklare fødevarer. Det vurderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Foranlediget af et flerårigt listeriaudbrud, som skyldtes listeria i frosne majs fra Ungarn og resulterede i 10 dødsfald, har eksperter ved EFSA lavet en videnskabelig vurdering af risikoen ved at spise frosne, blancherede grøntsager. Danmark og adskillige andre europæiske lande var berørt af udbruddet, der fandt sted fra 2015-2018.

Eksperterne vurderer, at hvis producenterne tager de rette forholdsregler i produktionen, og hvis forbrugere følger pakkens anvisninger for tilberedning, er risikoen for at blive syg med listeria mindre ved at spise frosne, blancherede grøntsager end ved at spise spiseklare fødevarer som røget fisk og bløde oste.

Producenterne skal bl.a. have styr på hygiejnen i proceslinjen og sikre, at produkterne bliver behandlet ved den rette temperatur i tilpas lang tid.

Læs mere

Den fulde videnskabelige vurdering ligger på EFSA’s website: The public health risk posed by Listeria monocytogenes in frozen fruit and vegetables including herbs, blanched during processing.

Ældre, gravide, nyfødte og voksne med et svækket immunforsvar har størst risiko for at få en listeriainfektion. Lær mere om listeriabakterier på DTU Fødevareinstituttets website: Fakta om listeria i fødevarer.