Spiser du sundt, dyrker du nok også motion

Ernæring og kostvaner

Deltagerne i en ny interviewundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet ser normalvægt som pejlemærke for sund livsstil. Men det behøver det ikke være. Samtidig har deltagerne, der spiser sundt, generelt en mere helhedsorienteret opfattelse af sundhed og ser både fysisk aktivitet og sund kost som betydningsfuldt for et sundt liv. 

En ny kvalitativ interviewundersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen, peger på, at deltagerne ser på deres vægt, når de skal vurdere, om de har tilstrækkeligt sunde kostvaner. De ser overvægt som det vigtigste karaktertræk, når de skal beskrive en usund person. Overvægt signalerer, at man ikke dyrker motion og har usunde kostvaner. Men det har de ikke altid ret i.

Af de 18 deltagere i undersøgelsen er 10 normalvægtige, mens 12 har en mindre sund kost og lever på flere punkter ikke op til de officielle kostråd.

Sund kost er vigtig

Tendensen er, at deltagerne i undersøgelsen mener, at det er vigtigt at spise sundt for at undgå overvægt og livsstilssygdomme. Flere af deltagerne, der ikke lever op til anbefalingerne om sund kost, siger, at de ville prioritere sund kost, hvis de selv eller deres børn var overvægtige.

Undersøgelsen viser, at for deltagere med sundere kostvaner er det sunde valg blevet en livsstil og en vanesag, som de mener, er vigtig at give videre til deres børn.

De sunde dyrker også motion

For de seks deltagere, der spiser sundest, er det ikke kun den sunde kost, som er udtryk for sund livsstil – de forsøger både at spise varieret og fedtfattigt og dyrke motion.

Fysisk aktivitet har en stor betydning for deres oplevelse af sund livsstil. De seks deltagere har derfor en mere helhedsorienteret opfattelse af sundhed end de deltagere, hvor der er stor forskel på deres oplevelse af at spise sundt og den faktiske kost. De sunde måltider og motionen er med til at give dem velvære, og sunde måltider forbinder de med smag og nydelse.

Læs mere  

Læs rapporten:Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner(pdf).

Se også nyheden: Danskerne spiser ikke så sundt, som de tror.

Rapporten bag den nye undersøgelse samler to undersøgelser af, hvad danskerne faktisk spiser og deres opfattelse af, hvor sunde kostvaner de har. De to undersøgelser kombinerer en kvantitativ og en kvalitativ undersøgelse. De samlede resultater viser, at kombination af kvantitative data med kvalitative interviews giver ekstra og brugbare viden om, hvad der ligger bag, at der fortsat er en stor andel i af danskerne, som ikke lever op til de officielle kostråd.