Thyroid hormon molekyle

Computere skal afsløre flere hormonforstyrrende kemikalier

fredag 29 apr 16

Forskere på DTU Fødevareinstituttet arbejder på at udvikle computermodeller til at forudsige hvilke af de mange kemikalier i vores kost, miljø og forbrugerprodukter, der kan forstyrre thyroideahormonerne. Modellerne kan være med til at minimere behovet for forsøgsdyr og bidrage til mere sikre lægemidler og kemikalier. Projektet er tildelt økonomisk støtte fra Danmarks 3R Center, som netop har til formål at finde alternativer til dyreforsøg.

I dagligdagen er vi konstant udsat for et utal af naturlige og syntetiske kemikalier f.eks. gennem fødevarer, forurenet luft, kosmetik, tøj og elektronisk udstyr. Nogle af stofferne har hormonforstyrrende virkninger.

Forskningen har hidtil i høj grad haft fokus på, hvordan kemikalierne påvirker kønshormonerne. Der er nu også kommet spotlight på kemikaliernes sundhedsskadelige effekt på thyroideahormonerne, som dannes i skjoldbruskkirtlen.

Thyroideahormonerne spiller både en vigtig rolle i stofskiftet og i den tidlige hjerneudvikling. Selv en moderat og kortvarig nedsættelse af en gravid kvindes hormonniveauer kan påvirke barnets hjerne og nervesystem negativt.

Bedre virtuel screening af skadelige effekter

Forskere på DTU Fødevareinstituttet har tidligere udviklet avancerede computermodeller til at forudsige kemiske stoffers sundhedsskadelige virkninger ved at tage udgangspunkt i, om stoffernes kemiske struktur ligner andre stoffer, der allerede er testet.

De såkaldte QSAR (quantitative structure-activity relationships) modeller bruges bl.a. til virtuelt at screene og prioritere de kemikalier, der skal testes yderligere. Derved er det muligt både at reducere omkostningerne ved at teste kemikalier og minimere antallet af forsøgsdyr.

I et nyt projekt vil instituttet udvikle QSAR modeller for nogle af de vigtigste mekanismer, som kan påvirke thyroideahormonerne. Til at udvikle modellerne vil forskerne bruge eksperimentelle testdata, som amerikanske samarbejdspartnere har stillet til rådighed.

De nye modeller vil blive anvendt til at screene mere end 600.000 kemikalier, heriblandt ca. 70.000 kemikalier, som potentielt findes på det europæiske marked, og forudsigelserne vil blive offentligt tilgængelige i DTU Fødevareinstituttets QSAR database. Modellerne vil også kunne bidrage til at designe mere sikre lægemidler og kemikalier i fremtiden.

Læs mere

DTU Fødevareinstituttets QSAR-database er et af de største frit-tilgængelige QSAR-værktøjer i verden til brug for industri, myndigheder og forskere. Værktøjet er nærmere beskrevet på QSAR’s website

Det nye projekt er tildelt økonomisk støtte fra Danmarks 3R Center, som har til formål at finde alternativer til dyreforsøg. Læs mere om baggrunden for 3R centrets oprettelse på centrets website.

https://www.food.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7B4B2ED205-CBC5-414B-A048-46BFCF29E802%7D
27 SEPTEMBER 2020