Kostundersøgelse blandt spæd- og småbørn 2006-2007 (SOS)

I 2006-2007 gennemførte DTU Fødevareinstituttet den første undersøgelse af, hvad danske spæd- og småbørn får at spise. Undersøgelsen havde som formål at beskrive kosten og kostens betydning for små børn i Danmark i alderen seks måneder til tre år. Metoden er en kombination af et personligt interview med en af forældrene og syv dages kostdagbog over barnets kost udfyldt af forældrene. I alt deltog 1.743 børn – udtaget ved en simpel tilfældig stikprøve præsenteret i fem aldersgrupper.

Undersøgelsen viser, at kosten blandt de danske spædbørn i alderen seks til tolv måneder lever op til de nordiske anbefalinger om fedt, kulhydrat og protein. For de et- til toårige børn viser undersøgelsen, at især de toåriges kost er for fedtholdig, og det mættede fedt udgør for stor en andel i forhold til umættet fedt.

Cirka en tredjedel af børnene i et- til toårs alderen spiser også for meget sukker i forhold til anbefalingen. Dermed afspejler småbørns kost kosten hos større børn og voksne. Undersøgelsen peger også på, at kosten blandt danske spæd‐ og småbørn opfylder anbefalingerne for størstedelen af vitaminer og mineraler, og at det anbefalede tilskud af jern og vitamin D er berettiget.

Undersøgelsen peger blandt andet på, at mange af de et- til toårige med fordel kan spise mere grønt og fisk og mindre af de mættede fedtstoffer, og - for de toårige - også mindre af de sukkerholdige produkter. Det vil også forbedre kostens indhold af nogle af de vitaminer og mineraler, som børn indtager mindst af.

Undersøgelsen er foretaget som en parallel til Den nationale undersøgelse af danskernes kostvaner og fysiske aktivitet indsamlet i 2005-2008, som indeholder en guldgrube af data til brug i mange forskellige analyser.

Læs rapporten Danskernes Kostvaner. Spæd- og småbørn 2006-2007 (pdf).

Projektperiode

-

Projektfinansiering

SOS studiet blev finansieret af interne midler I DTU Afdeling for Ernæring.

Projektdeltagere

Ellen Trolle, souschef, cand. Brom., seniorforsker 
Ulla Gondolf, Ph.d., Post Doc
Majken Ege, projektkoordinator
Trine Holmgaard Nielsen, projektmedarbejder

Samarbejdspartnere

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI

Projektleder

Ellen Trolle, souschef, cand. Brom., seniorforsker