Spæd- og småbørnskost

Den tidlige barndom er karakteriseret ved meget hurtig vækst med høje ernæringsmæssige krav. Samtidig er de første leveår den periode i et menneskes liv, hvor der sker de største forandringer i kostindtag - fra en mælkebaseret kost hos spædbarnet til barnet spiser med af familiens mad.

Perioden har længe været vurderet som en følsom periode med risiko for utilstrækkeligt indtag af energi og næringsstoffer, såsom jern og D-vitamin. Af samme årsag anbefales spædbørn at få en jernholdig kost samt kosttilskud i form af D-vitamin for at undgå mangeltilstande.

DTU Fødevareinstituttet står bag de to store nationale kostundersøgelser over spæd- og småbørns kostvaner i Danmark. Kostundersøgelserne dækker børn fra seks måneder til tre år. Kostvaner blandt børn fra fire år og opefter undersøges som en del af Den nationale kostundersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, DANSDA.

Formålene med at undersøge spæd- og småbørns kostvaner er at:

  • vurdere om kosten blandt små børn lever op til de officielle anbefalinger
  • vurdere risici ved uønskede stoffer i maden
  • forbedre og målrette vejledning til sundhedspersonale og småbørnsforældre.

Sunde kostvaner i barndommen ser ud til at have afgørende betydning for sunde kostvaner og mindre risiko for livsstilssygdomme senere i livet. Ved at se på hvilke faktorer, der har betydning for sunde kostvaner, og hvor de største kostmæssige udfordringer ligger, vil kostundersøgelserne for spæd- og småbørn kunne bidrage med viden til at specificere ernæringsoplysningen til forældre og børnepasningsordninger. Undersøgelsen vil også kunne danne basis for interventioner med fokus på f.eks. rammerne omkring måltidet, forebyggelse af kræsenhed, øget madaccept eller mindsket sukkerindtag hos de små børn.

Den første undersøgelse af spæd- og småbørn 2006-2007

Den første kostundersøgelse for spæd- og småbørn blev gennemført i 2006-2007 og var den første nationale kostundersøgelse for denne aldersgruppe.

Læs mere om kostundersøgelsen 2006-2007.

Læs rapport om resultaterne fra undersøgelsen (pdf)

 

Undersøgelse af spæd- og småbørnskost 2014-2015

I 2014-2015 er en ny spæd- og småbørns kostundersøgelse blevet gennemført, der også inkluderer blodprøver på de et- og toårige børn for at måle D-vitamin og jernstatus i blodet. Det giver forskerne en unik mulighed for at sammenholde børnenes reelle status med deres nuværende kost og kosttilskud, og vurdere om de gældende anbefalinger for kosttilskud til spædbørn modvirker mangeltilstande senere i den tidlige barndom.

Det er første gang jern- og D-vitaminstatus et blevet målt i et stort repræsentativt studie blandt et- og toårige børn i Danmark og derefter relateret til kostindtag og kosttilskud. Det giver et solidt grundlag for eventuelle revideringer af anbefalingerne.

Ved løbende at følge op på spæd- og småbørns kostindtag i Danmark er det muligt at:

  • dokumentere udviklingen af kostvaner over tid
  • vurdere effekten af tiltag i ernæringsoplysningen.

Kostundersøgelse 2014-15 skal afdække, om der er sket ændringer siden den første undersøgelse 2006-07. Det vil blandt andet være muligt at se, om indtaget af frugt og grønt er steget med det øgede fokus i daginstitutioner og dagpleje, om indtaget af sukker fra for eksempel sukkersøde drikkevarer blandt de toårige er faldet, og om mediernes debat om mælk til små børn har haft betydning for, hvor meget mælk børnene får.

Læs mere om kostundersøgelsen 2014-15.

 

DTU Fødevareinstituttets rådgivning om små børns kost

DTU Fødevareinstituttet rådgiver Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen i spørgsmål om små børns kost og har bidraget til anbefalinger målrettet sundhedspersonale (revideret i 2014) og forældre. Instituttets rådgivere bidrager desuden med baggrundsviden til udarbejdelse af anbefalinger og vejledninger fra Fødevarestyrelsen til daginstitutioner og dagplejere.

Læs de rapporter om spæd- og småbørnskost, som DTU Fødevareinstituttet har bidraget til:

Læs om indholdet af kostrådene på Fødevarestyrelsens website.