Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har offentliggjort vurderingen af de sidste 35 sundhedsanprisninger af fødevarer og kosttilskud. Offentliggørelsen af den sidste serie anprisninger er kulminationen på mere end tre års arbejde. Sundhedsanprisningerne kan hjælpe forbrugerne til at træffe valg om deres kost baseret på videnskabelig baseret viden. Professor Inge Tetens fra DTU Fødevareinstituttet er medlem af EFSAs ernæringspanel.
Siden 2008 har EFSAs ernæringspanel vurderet den videnskabelige dokumentation for i alt 2.758 fødevare-relaterede sundhedsanprisninger. En sundhedsanprisning er enhver anprisning, som fastsætter eller giver indtryk af, at der er en sammenhæng mellem en fødevare eller en bestanddel af en fødevare og sundhed. De sundhedsanprisninger, som er vurderet, er alle knyttet til en generel fysiologisk funktion, som har betyd-ning for helbredet blandt den raske del af befolkningen.
Positiv vurdering kræver videnskabeligt belæg for effekt
EFSAs ernæringspanel har vurderet, at der i én ud af fem sundhedsanprisninger er videnskabeligt belæg for de virkninger, som er angivet på de evaluerede fødevarer og kosttilskud.
De positive vurderinger er især relateret til:
- Vitaminer og mineraler
- Særlige fibres effekt på kontrol af blodsukker, indholdet af kolesterol i blodet eller vægtkontrol
- Levende yoghurtkulturers effekter på fordøjelse af mælkesukker
- Antioxidante effekter af polyfenoler i olivenolie
- Valnødders forbedrende effekt på funktion af blodkar
- Måltidserstatninger og vægtkontrol
- Fedtsyres effekter på hjertefunktioner
- En række sødemidlers (som xylitol og sorbitol) rolle i vedligeholdelse af tændernes mineralisering eller i forbindelse med deres reducerende effekter på blodsukkerstigningen efter måltider
- Effekter af kulhydrat-elektrolytdrikke/kreatin på sportsudøvelse.
Panelet har afgivet negative vurderinger i tilfælde, hvor de ikke har fundet tilstrækkelig videnskabeligt belæg for sammenhængen mellem anprisningerne og de foreslåede sundhedseffekter. Det drejer sig for eksempel om manglende information om produktet eller ingrediensen, så det ikke har været muligt at identificere, hvil-ken substans effekten er baseret på eller manglende belæg for, at sundhedsanprisningen har den angivede effekt på kroppens funktioner.
Forbedret dialog med erhvervet
EFSAs arbejde med vurderingen af sundhedsanprisninger har understreget betydningen af en konstruktiv dialog mellem forskere, beslutningstager og industrien. EFSA arbejder derfor på at oprette en hjælpefunktion til fremme af dialogen med erhvervet. Dialogen skal være med til at sikre, at der er en fælles forståelse af den videnskabelige nødvendige dokumentation, der skal danne grundlag for EFSAs fremtidige vurderinger.
EFSA har udarbejdet en vejledning for sundhedsanprisninger relateret til effekter på tarm og immunfunktio-ner og har iværksat on-line-høringer om retningslinjer for en række andre sundhedsanprisninger.
Læs mere
Læs mere om EFSAs arbejde med sundhedsanprisninger. Se også EFSAs pressemeddelelse på efsa.europa.eu.