Flere overvægtige børn og unge i Danmark

Ernæring og kostvaner

40.000 flere børn og unge er blevet overvægtige i Danmark fra 1995 til 2000-02. Det viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet baseret på data fra De Nationale Kostundersøgelser. Ændringer i børn og unges kost- og aktivitetsvaner menes at være årsagen.

Forekomsten af overvægt blandt de 4-18 årige er steget fra 10,9% i 1995 til 14,4% i 2000-02. Det svarer til, at 40.000 flere børn og unge er blevet overvægtige i Danmark i løbet af 7 år. Blandt de 7-10 årige piger er der flest overvægtige - mere end hver femte 7-10 årige pige er overvægtig i 2000-02.

"Det reelle antal er sikkert større, da analysen er baseret på de 4-14 åriges forældres oplysninger om højde og vægt og de 15-18 åriges egne oplysninger", fortæller forsker Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet. 

Ændrede kost- og aktivitetsvaner kan være årsagen

"Årsager til den stigende forekomst af overvægt indgår ikke i denne analyse, men andre resultater fra De Nationale Kostundersøgelser tyder på, at ændringer i børn og unges kost- og aktivitetsvaner kan forklare en stor del af stigningen", siger Jeppe Matthiessen.

Fra 1995 til 2000-01 er de 4-14 åriges indtag af slik, chokolade samt sukkersødede sodavand steget med henholdsvis 30% og 38%. Desuden er de 4-18 åriges indtag af fastfood som pizza, burger og pølser steget med 33% fra 1995 til 2000-04.

"I samme periode er portionsstørrelserne af produkter med et højt sukker- og fedtindhold som slik, chokolade og sodavand samt fastfoodmenuerne blevet større. Det er sandsynligvis en af hovedårsagerne til, at børn og unge spiser væsentligt mere slik, chokolade og fastfood og drikker mere sodavand", siger Jeppe Matthiessen.

Samtidig er aktivitetsniveauet blevet mindre blandt børn og unge i undersøgelsesperioden. Børn og unge bruger mere tid på stillesiddende aktiviteter som tv og computer, dobbelt så mange børn bliver kørt i bil til og fra skole, og 30% færre cykler til og fra skole. 

Overvægt har store konsekvenser

Når børn og unge bliver overvægtige, kan det få store personlige og økonomiske konsekvenser. For børn kan overvægt være forbundet med mobning og lavt selvværd, og der er en tendens til, at overvægt og fedme følger med ind i voksentilværelsen med øget risiko for blandt andet type-2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

En ny undersøgelse fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Center for Sundhed og Samfund viser, at et højt BMI i barndommen er forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme i voksenlivet - også selvom man ikke bliver ved med at være overvægtig som voksen. Nyere økonomiske beregninger viser endvidere, at fedme koster samfundet over 14 milliarder om året i sygehusindlæggelser og sygefravær.

"Det er derfor væsentligt at forebygge overvægt og fedme ved at fremme sunde kost- og aktivitetsvaner blandt børn og unge", understreger Jeppe Matthiessen. 

Læs mere om resultaterne

Analysen omfatter mere end 2.000 børn og unge, som har deltaget i De Nationale Kostundersøgelser i 1995 og 2000-02.

Resultaterne er publiceret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health. Hovedresultaterne og en yderligere perspektivering fremgår af artiklen: Stigende antal overvægtige børn og unge i Danmark: 1995-2002 (pdf). Find mere information om De Nationale Kostundersøgelser, DTU Fødevareinstituttet løbende gennemfører, på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.  

Se også DTU Fødevareinstituttet nyhed fra den 3. marts 2008: Børn og unge spiser mere fastfood.