Photo: Colourbox

Stadig sund fornuft at spise Nøglehulsmærket mad

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner

Ved at vælge Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, bliver den gennemsnitlige danske kost betydeligt rigere på fuldkorn og væsentligt fattigere på salt og mættet fedt, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Hvis danske forbrugerne vælger Nøglehulsmærkede dagligvarer, når det er muligt, kan den danske kost komme væsentlig tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger, hvad angår indholdet af energi, fedt, mættet fedt, og indtaget af sukker, salt, fuldkorn og kostfibre. Det viser DTU Fødevareinstituttets beregninger fra for Fødevarestyrelsen i 2015.

God effekt af produktudskiftning

Siden beregningerne dengang blev foretaget, er nye kriterier for Nøglehulsmærket indført, som gør det muligt for en række nye produktgrupper at opnå mærket – og udbuddet af Nøglehulsmærkede produkter er vokset væsentligt, siden de første beregninger blev udført.

Nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvis 4-75 årige danskere vælger Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, vil det samlede energiindtag i en gennemsnitlig kost falde med cirka 6%. Andelen af energiindtaget, som fedt udgør, ville falde med 9%, mens den del, som mættet fedt udgør af energiindtaget, ville falde med 25%. Saltindtaget ville falde med godt ét gram salt per dag. Samtidig ville fuldkornsindtaget stige med 62% og kostfiberindtaget med 16%.

Det er omtrent det samme billedede, der fremgår af DTU Fødevareinstituttets beregninger fra 2015.  Det er således fortsat muligt at komme tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger ved at spise Nøglehulsmærkede fødevarer.

Lavere energiindtag

Undersøgelsen viser endvidere, at personer, der generelt skifter de sædvanlige produkter ud med Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, vil komme til at indtage mindre energi.

Det forudsætter dog, at personerne ikke spiser større mængder af de Nøglehulsmærkede produkter, men udskifter 1:1 og ikke ændrer på tilberedningen eller tilbehøret.

Størst effekt hos personer med usunde kostvaner

Beregningerne viser, at udskiftningen vil have størst effekt blandt grupper med de mest usunde kostvaner. Deres kost er nemlig bl.a. karakteriseret ved, at den indeholder en relativt stor mængde forarbejdede produkter – og det er netop blandt disse produktkategorier, at forskellene mellem produkter med og uden Nøglehulsmærket generelt er størst.

Derfor er der også behov for, at industrien i endnu højere grad udvikler eller laver om på sine forarbejdede produkter, så de både kan få Nøglehulsmærket og kan konkurrere på prisen.

Læs mere

DTU Fødevareinstituttets beregninger er beskrevet i rapporten: Potentiel ernæringsmæssig effekt af at spise Nøglehulsmærkede produkter – baseret på Nøglehulskriterier fra 2015 og produkter på markedet i 2017

Til beregningerne har forskerne brugt data fra den Nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013 sammen med en produktoversigt over Nøglehulsmærkede produkter på markedet i 2017 fra undersøgelsesfirmaet nielsen. I alt har forskerne fundet og anvendt oplysninger om næringsstofindhold fra 2019 Nøglehulsmærkede produkter fra produktoversigten til beregningerne.

Læs mere om Nøglehulsmærket på Fødevarestyrelsens website.