Mælkesyrebakterier. John Walsh/Science Photo Library/Scanpix

Koden til et godt helbred ligger i tarmen

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme

Bakterier i tarmen har indflydelse på risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. DTU Fødevareinstituttet forsker i at forstå, hvordan tarmbakterier påvirker vores følsomhed over for stoffer, vi får gennem maden.

De fleste ved, hvor vigtig en sund tarm er for vores velbefindende. Og gennem de senere år har forskning også fra DTU Fødevareinstituttet ført til meget ny viden om, hvordan sammenhængen mellem kost, tarmbakterier og immunsystemet har indflydelse på risikoen for at udvikle livsstilssygdomme.

Gluten må gerne blive på tallerkenen

Det strategiske forskningscenter Gut, Grain and Greens (3G) som professor Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet har været forskningsleder for, har gennemført et af de største koststudier af sin slags. Studiet viser blandt andet, at der er god videnskabelig basis for de officielle, danske kostråd. 

"Ambitionen er at få en endnu større forståelse af tarmens komplekse bakteriesammensætning og dens betydning for sundheden. Det kan føre til individuelle kostråd og personlig medicin. Vi vil i DTU Fødevareinstituttet se på, hvordan genmodificerede bakterier kan bruges som alternativ til medicin, og hvordan avancerede metoder til at indkapsle bakterier kan hjælpe koloniseringen af ønskede tarmbakterier."
Forskningsgruppeleder, professor Tine Rask Licht

Forskningsresultaterne viser, at indtag af fuldkornsprodukter nedsætter den inflammation i kroppen, som udgør en risiko for overvægtige, der er sårbare for livstilssygdomme. 

Studiet viser også, at det så ofte udskældte glutenprotein ikke er usundt for andre end den lille del af befolkningen, som lider af enten cøliaki eller allergi for hvedeprotein.

Afføring kan redde liv

Den nye viden om tarmbakterier er desuden med til at redde liv og ændre behandlingerne i sundhedsvæsenet.

DTU Fødevareinstituttet forsker sammen med blandt andre Aarhus Universitetshospital i, hvordan fæces fra raske personer kan kurere den livstruende tarmsygdom Clostridium difficile, der i dag bliver behandlet med antibiotika.

På vej mod individuelle kostråd

DTU Fødevareinstituttet vil fremover bidrage til at få en endnu størrelse forståelse af tarmens bakteriesammensætning og dens betydning for sundhed. Ambitionen er, at det en dag kan føre til individuelle kostråd. 

Læs mere

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets forskning i sammenhængen mellem sundhed, tarmbakterier og kost i en artikel i DTU Fødevareinstituttets 60 års jubilæumsskrift: Koden til et godt helbred ligger i tarmen.

DTU Fødevareinstituttet fejrer i år 60 års fødselsdag, da det den 5. juni 1959 blev besluttet at etablere et nationalt fødevareinstitut i Danmark. De kommende måneder vil de øvrige artikler i jubilæumsskriftet blive offentliggjort.

Se også artiklen: I frontlinjen for sund, sikker og bæredygtig mad.

DTU Fødevareinstituttet forebygger sygdom og fremmer sundhed

Forbrugerne går i stadig stigende grad op i deres sundhed. Magasiner og nyhedsmedie bugner med råd om at spise sundt, motionere mere og i det hele taget leve sundere – og efterspørgslen efter sunde og sikre fødevarer stiger fortsat. 

Men samtidig bliver flere og flere ramt af infektionssygdomme og livsstilssygdomme, og kemikaliepåvirkninger kan føre til kræft og true vores evne til at få børn. 

Derfor er forskning, som forebygger sygdom og fremmer sundhed, vigtig.

Størstedelen af DTU Fødevareinstituttets forskningsprojekter, rådgivning til myndigheder, samarbejde med virksomheder og undervisningsaktiviteter har netop som grundlæggende vision at gøre en forskel ved at forebygge sygdomme og fremme sundhed indenfor en lang række områder: 

  • antibiotikaresistens
  • uønskede effekter af kemiske stoffer
  • ernæring
  • fødevareallergi
  • mikrobiologisk fødevaresikkerhed
  • hygiejnisk design i fødevareproduktionen
  • helhedsvurdering af sundhedseffekter
  • kemisk fødevareanalyse
  • nanomaterialer i fødevarer
  • risikovurdering
  • tarmsundhed 
  • udvikling af sunde fødevarer og ingredienser.

 

Image: DTU Fødevareinstituttet