Image: DTU Fødevareinstituttet

Hjælp til at vurdere, om varer kan få Fuldkornslogo eller Nøglehulsmærke

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Ernæring og kostvaner
En ny version af et gratis værktøj udviklet på DTU kan generere næringsdeklarationer til fødevarer og – som noget nyt – bruges til at vurdere, om varerne kan få et Fuldkornslogo eller Nøglehulsmærke.

Siden december 2016 har loven krævet, at fødevareproducenter udstyrer færdigpakkede fødevarer med næringsdeklarationer, der viser varens indhold af energi, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter, protein og salt.

Fødevarevirksomheder har siden starten af 2017 kunnet bruge et gratis værktøj til nemt og hurtigt at beregne alle de informationer, der skal indgå i næringsdeklarationen. Værktøjet er udviklet af eksperter på DTU Fødevareinstituttet for Miljø- og Fødevareministeriet. Det bliver flittigt brugt og har i løbet af de seneste to år tiltrukket mere end 2.000 registrerede brugere.

Ny funktionalitet

Deklarationsberegneren – som værktøjet hedder – er blevet opgraderet i maj 2019, så den nu også kan være en hjælp til at vurdere, om varerne opfylder kravene for at få et Fuldkornslogo eller Nøglehulsmærke.

Brugere skal i den nye version ikke registrere sig for at kunne benytte beregneren. De opskrifter, som brugene taster ind i beregneren, bliver heller ikke længere gemt i DTU’s systemer. Hvis det er en hjælp, kan brugere dog gemme og hente deres egne deklarationer lokalt på deres egen maskine.

Brugervenligt design

Virksomhederne indtaster ingredienserne fra en opskrift i det rigtige blandingsforhold i værktøjet, som derefter beregner næringsdeklarationen. Ingredienslisten opremser ingredienserne i faldende rækkefølge i forhold til vægt og fremhæver allergene ingredienser, som lovgivningen kræver.

Beregningerne benytter bl.a. oplysninger fra DTU Fødevareinstituttets database over fødevarers næringsstoffer, Fødevaredata. Databasen bliver løbende udvidet og opdateret, efterhånden som nye data for næringsstofindholdet i forskellige fødevarer bliver tilgængelige eller nye typer fødevarer kommer til.

Virksomheder kan også på eget ansvar indtaste egne ingredienser i deklarationsberegneren. Et par simple tjek sikrer, at beregninger fra egne data bliver korrekte.

Læs mere

Deklarationsberegneren er tilgængelig via DTU Fødevareinstituttets website. På websitet er også en brugerhåndbog, som kan hjælpe dig godt i gang med at bruge værktøjet.

Læs mere om mærkning og markedsføring af fødevarer reglerne for næringsberegninger på Fødevarestyrelsens website.

På Fødevarestyrelsens website findes også information om, hvilke fødevarer der kan gøre sig fortjent til Nøglehulsmærket. Mere information om kravene til fuldkornsindhold i produkter med fuldkornslogo findes på Fuldkornspartnerskabets website