Kirsten Pilegaard

Kirsten Pilegaard

Seniorrådgiver

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Forskningsgruppen for Helhedsvurderinger

Danmarks Tekniske Universitet

Kemitorvet

Bygning 201, rum 120

2800 Kgs. Lyngby

Tlf.
Fax 35 88 70 01
E-mail kpil@food.dtu.dk
ORCID 0000-0002-7250-8634
Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

Profil
Publikationer
Projekter
Aktiviteter
CV
DTU nyheder
Loading

DTU Nyheder

2018
11 NOV

Blomster i mad populært, men sikkerheden er dårligt belyst

En undersøgelse af 23 blomster anvendt i madlavning viser, at der ikke er nok viden til at sætte en grænse for, hvor mange man uden problemer kan spise, vurderer DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 JUN

Rabarberblade er ikke egnet som menneskeføde

Indtag af rabarberblade kan forårsage alvorlige forgiftninger og i værste fald død, viser en risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2017
17 OKT

Vær varsom med at smage på frø fra bøgetræer

Hvis en tur i efterårsskoven giver lyst til at smage på bøgetræets frø (bog), er det bedst at nøjes med et par stykker. Hvis du spiser så få som 10 bog, kan det nemlig forårsage akutte forgiftninger hos mennesker. Det viser en risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet, som fraråder at bruge bog i madlavningen.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2016
22 AUG

Data om potentielt sundhedsskadelige bioaktive stoffer i planter

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har offentliggjort en database med information om bioaktive stoffer i ca. 900 planter. Databasen kan være en hjælp til en sikrere brug af planter og planteekstrakter i fødevarer og kosttilskud. 

Fødevaresikkerhed
05 JUL

Begræns indtaget af abrikoskerner og undgå forgiftninger

Ved at spise en halv stor abrikoskerne, svarende til et kvart gram, risikerer voksne at overskride den sikre grænse for indtag af stoffer, som i kroppen bliver omdannet til den giftige blåsyre. For småbørn kan indtaget være for stort ved at spise mere end 0,06 gram kerne. Det slår den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fast...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 JAN

Slankemidler med hindbærketon kan være skadelige

Hvis julen har gjort bukselinningen lidt for stram, og et slankemiddel virker fristende i et forsøg på at genvinde figuren, råder forskere fra DTU Fødevareinstituttet til at være forsigtig med at købe produkter på nettet, der indeholder hindbærketon. Kun ganske få undersøgelser har vurderet hindbærketons sikkerhed. En ny undersøgelse...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed Computerberegning Matematisk modellering Sundhed og sygdomme
2014
21 DEC

Mere viden nødvendig for sikker brug af planter i fødevarer

Udfordringerne ved at lave risikovurderinger af planter, som bruges i fødevarer og kosttilskud, og i at regulere deres anvendelse, blev fremhævet på en konference holdt på DTU i november 2014. Konferencen gjorde det klart, at der er behov for flere data om de risici, planter udgør for menneskers sundhed. Deltagerne har også opfordret til...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
22 APR

Grønt fra naturen kan være godt – eller giftigt

Flere af de planter, som folk bliver fristet ud i naturen for at plukke netop nu, kan forveksles med giftige arter. Et tilstrækkeligt kendskab til botanik er vigtigt for at undgå forgiftninger, påpeger DTU Fødevareinstituttet.

Fødevaresikkerhed
2013
11 JUL

Vilde planter er ikke altid uskadelige

Det er blevet mere populært at samle vilde planter og bær i naturen. DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den videnskabelige litteratur om naturlige giftstoffer i udvalgte dyrkede og indsamlede vilde planter og har samlet resultaterne i en populærvidenskabelig artikel. Litteraturgennemgangen viser, at blot fordi det naturligt, er det...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
08 MAJ

Ikke alle grønne planter er ufarlige

Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men det er ikke altid tilfældet. Flere planter og bær kan forveksles med giftige planter eller skal tilberedes, før de er ufarlige at spise. Hør mere på DTU Fødevareinstituttets...

Fødevaresikkerhed Sundhedsfremmende stoffer
07 MAJ

Ikke alle grønne planter er ufarlige at spise

Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men det er ikke altid tilfældet. Flere planter og bær kan forveksles med giftige planter eller skal tilberedes, før de er ufarlige at spise. Hør mere på DTU Fødevareinstituttets...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
25 APR

Invitation til seminar: Det naturlige er ikke nødvendigvis sundt

Inden for de seneste år er det blandt mange danskere blevet populært at indsamle og spise planter og bær. Men at noget stammer fra naturen er ikke en garanti for, at det er ufarligt at spise. DTU Fødevareinstituttet inviterer til seminar den 16. maj 2013, hvor du kan komme og høre mere om de vilde planter, og hvad du skal være opmærksom...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2012
27 APR

Ramsløg kan forveksles med giftige planter

Bladene fra ramsløg kan særligt inden blomstring forveksles med høsttidsløs og liljekonval. I udlandet er flere forgiftningstilfælde rapporteret med dødelig udgang i forbindelse med sådanne forvekslinger.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 APR

Ramsløg kan forveksles med giftige planter

DTU Fødevareinstituttet har vurderet de mulige giftvirkninger ved at spise ramsløg, som de seneste år er blevet populært at indsamle og spise i Danmark. Umiddelbart indeholder ramsløg ingen stoffer, der er giftige for mennesker, men ramsløg kan forveksles med giftige planter. Særligt inden blomstring kan bladene fra ramsløg forveksles...

0001
01 JAN

$name

Image: Colourbox.dk
01 JAN

$name

https://www.food.dtu.dk/service/telefonbog/person?id=39268&cpid=46633&tab=7
9 DECEMBER 2019