Nøgleord
Vitaminer
|
Analysemetoder
|
Vitaminer i fødevarer
|
Biomarkører for vitamin status
|
Bioberigelse
Mit udgangspunkt for rådgivning og forskning indenfor
ernæring er viden om og bestemmelse af indholdet af alle
vitamin aktive stoffer i fødevarer og biologiske
prøver ved brug af validerede, specifikke, kemiske metoder
– gerne akkrediterede efter ISO1702.
Min interesse koncentrerer sig omkring variationen indenfor den
enkelte fødevare, ændring under tilberedning og
lagring, og fastlæggelse af den relative biologiske
aktivitet/biotilgængelighed for stoffer med samme
vitaminvirkning f.eks. D2- og D3-vitamin.
Fokus er på samarbejder omkring optimering af vitamin
indholdet i vore fødevarer, samt omkring undersøgelse
for optimalt indtag af vitaminerne i forhold til sammenhængen
mellem vitamin status og risiko for sygdomme.
I de sidste 10 år har D-vitamin været i fokus med
fastlæggelse af nye data for indhold i vore fødevarer,
samt studier af relativ biologisk aktivitet af D-vitamin aktive
stoffer.
Det lave indtag af D-vitamin gennem kosten, som viser
sammenhæng med øget risiko for udvikling af sygdomme,
har været grundlaget for mit engagement i forskning indenfor
bioberigelse som et af midlerne til at øge indtag af
D-vitamin hos danskerne og andre europæer.