Pressemeddelelser

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
09 OKT

Antibiotikaresistens i dyr og kød ligger stabilt

Forekomsten af antibiotikaresistens i fødevareproducerende dyr og kød i Danmark ligger nogenlunde stabilt, viser den årlige DANMAP-overvågning.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 OKT

Stadig mange fødevarebårne infektioner og udbrud i Danmark

Blandt de 64 registrerede sygdomsudbrud i 2018 er to sjældne og alvorlige udbrud. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten af fødevarebårne sygdomme i Danmark for...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
25 SEP

Fortsat positiv udvikling i forbruget af antibiotika til dyr

Forbruget af antibiotika til dyr har været nedadgående fem år i træk, viser den årlige DANMAP-overvågning. Særligt markant er en reduktion i forbruget til mink på knap...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
24 JUL

Pas på madbakterierne i sommervarmen

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 MAJ

Ingen sundhedsmæssig risiko fra pesticider i danskernes mad

Pesticidindholdet i danskernes fødevarer udgør ikke en sundhedsmæssig risiko, vurderer DTU Fødevareinstituttet på baggrund af seks års data fra den danske pesticidkontrol...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 MAR

Spildevand afslører antibiotikaresistens i hele verden

Spildevand kan afsløre, hvor mange antibiotikaresistente bakterier raske befolkninger bærer rundt på, viser et internationalt studie ledet af DTU.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2018
23 OKT

Mere antibiotikaresistens i svin end i kyllinger i Europa

DTU har i det hidtil største metagenomstudie af landbrugsdyr fundet mere antibiotikaresistens i svin end kyllinger, men flere forskellige resistensgener blandt kyllingerne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
02 OKT

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet for fjerde år i træk

Forbruget af antibiotika til dyr er faldet i 2017, viser den årlige DANMAP-overvågning. Det er fjerde år i træk, at forbruget er gået ned.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 SEP

Stabilt antal salmonellainfektioner og flere udbrud opdages

Antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella i 2017, er på niveau med de seneste år. Samtidig opdager nye metoder flere udbrud. Det viser årsrapporten over...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2017
05 OKT

Endnu engang fald i antibiotikaforbrug til dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til dyr er faldet for tredje år i træk. Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Gener og genomer
14 SEP

Nytænkende screening for kemikalier i pap- og papiremballage

En ny tilgang til at identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. Den bruger en række udvalgte cellebaserede...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
06 JUL

Sygdomsbyrden for medfødt toxoplasmose i Danmark beregnet

Sygdomsbyrden for medfødt toxoplasmose – en infektion der overføres fra mor til foster – er stor per tilfælde. Kun relativt få tilfælde af sygdommen forekommer dog hvert...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 JUN

Campylobacter skyld i flest fødevarebårne infektioner i Danmark

Campylobacter er skyld i mere end 4.600 fødevarebårne infektioner og er således fortsat den hyppigste årsag til fødevareoverførte sygdomme i Danmark. Det viser den årlige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2016
01 DEC

Ingen salmonellainfektioner fra danske æg

Af det rekord lave antal registrerede fødevarebårne salmonellatilfælde for 2015 er ingen tilskrevet danske æg. Det er første gang i salmonellasmittekilderegnskabets næsten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 NOV

Dansk overvågning af antibiotika vigtig i kampen mod resistens

Den danske overvågning af antibiotikaforbrug og -resistensudvikling blandt dyr, mennesker og fødevarer har de sidste 20 år gjort det muligt - på et videnskabeligt grundlag...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
15 NOV

Danske dyr får stadig mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget til danske dyr er fortsat faldet i 2015, især fordi svin får en stadig mindre mængde antibiotika. Derimod har alvorlige sygdomsudbrud blandt danske...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
19 APR

Bisphenol A i lave doser kan påvirke sædkvalitet, brystvæv og adfærd

Hvis rotter får bisphenol A i lave doser i løbet af den tidlige udvikling, kan det føre til nedsat sædkvalitet, højere vægt samt ændret brystudvikling og adfærd. Det viser...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2015
23 NOV

Virksomheder får nyt værktøj til at tjekke skadelig kemi

Ny database rummer mere end 600.000 stoffer og giver danske virksomheder en unik mulighed for hurtigt at få overblik over skadelige virkninger ved nye stoffer, de overvejer...

Biologiske systemer Fødevaresikkerhed Computerberegning
08 OKT

Fald i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet i 2014 især på grund af et mindre forbrug til svin. Kritisk vigtige antibiotika, der bliver brugt til at behandle mennesker, bruges...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 OKT

Danskerne henter stadig meget antibiotika på apoteket

Efter mange års støt stigning er mængden af antibiotika, der sælges til mennesker i Danmark, stagneret siden 2011. Det viser årets DANMAP rapport 2014 fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
24 AUG

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser

Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom med salmonella...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 JUL

Fire personer syge af listeria fra fiskeproducent

Fire personer er konstateret syge med en type listeria, som er fundet på fiskevirksomheden Hjerting Laks.  Koordineringen af udbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
08 JUN

EFSA: Akrylamid i maden kan øge risikoen for kræft

Akrylamid i maden øger potentielt risikoen for at udvikle kræft for forbrugere i alle aldre, konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en netop offentliggjort...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
18 MAR

Ny viden styrker risikovurdering af kemikalie-cocktails i mad

Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter af kemikalier i fødevarer har slået fast, at kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
24 FEB

Kemikalier i fødevareemballage kan være hormonforstyrrende

Bisphenol A og fluorstoffer findes i nogle typer emballager til fødevarer, men mange kemikalier i disse materialer er ikke tilstrækkeligt undersøgt for potentielt skadelige...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
23 FEB

DTU Fødevareinstituttet fastholder vurdering af bisphenol A

Efter at have gransket den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA's nye sundhedsvurdering af bisphenol A, fastholder DTU Fødevareinstituttet sin vurdering af stoffet...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
19 JAN

Danmark i spidsen for global bekæmpelse af infektionssygdomme

Et stort EU-projekt med 28 europæiske partnere skal gøre det hurtigere på globalt plan at opdage og reagere på sygdomsudbrud blandt mennesker og dyr ved brug af ny genomteknologi...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2014
21 DEC

Mere viden nødvendig for sikker brug af planter i fødevarer

Udfordringerne ved at lave risikovurderinger af planter, som bruges i fødevarer og kosttilskud, og i at regulere deres anvendelse, blev fremhævet på en konference holdt...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
12 NOV

Den reelle sygdomsbyrde ved fødevarebårne infektioner

Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, der bidrager mest til sygdomsbyrden i Danmark. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som for første gang...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme Matematisk modellering
30 SEP

Færre resistente bakterier i dansk kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk kyllingekød i 2013 sammenlignet med året før. Derimod er forekomsten af ESBL-bakterier i importeret kyllingekød...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
26 AUG

Forskere opfordrer til stop for unødig brug af fluorerede stoffer

En række fremtrædende internationale forskere blandt andet fra DTU Fødevareinstituttet opfordrer til kun at bruge fluorerede stoffer, hvor de er absolut nødvendige, indtil...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
30 JUN

Dansk indsats mod antibiotikaresistens inspirerer i USA’s kongres

Danmarks systematiske og videnskabelige strategi for at bekæmpe antibiotikaresistens i fødevareproduktionen har været på dagsordenen ved et informationsmøde i den amerikanske...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
19 JUN

Historisk lavt antal danskere smittet med salmonella

Antallet af danskere, der bliver smittet med salmonella, nåede i 2013 et historisk lavt niveau. Godt halvdelen af de smittede blev syge i forbindelse med en udlandsrejse...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
13 JUN

Flere ESBL-bakterier på gårde med højt antibiotikaforbrug

Der er sammenhæng mellem tidligere forbrug af antibiotika af typen cefalosporiner og mængden af ESBL-bakterier hos svin. Samtidig er der øget forekomst af ESBL-producerende...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
07 MAJ

Amning fremmer væksten af gavnlige bakterier i tarmfloraen

Den ernæringsmæssige faktor, der har størst betydning for udviklingen af et barns tarmflora, er, om barnet bliver ammet. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner
25 APR

Samarbejde om fødevaresikkerhed med Kina

DTU og Kinas nationale center for risikovurdering af fødevarer har indgået en samarbejdsaftale, som vil styrke Danmark og Kinas videnskabelige samarbejde om fødevaresikkerhed...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
22 APR

Grønt fra naturen kan være godt – eller giftigt

Flere af de planter, som folk bliver fristet ud i naturen for at plukke netop nu, kan forveksles med giftige arter. Et tilstrækkeligt kendskab til botanik er vigtigt for...

Fødevaresikkerhed
09 APR

Antibiotikabehandling øger risiko for infektion med resistente bakterier

Mennesker, der er blevet behandlet med antibiotika, har en øget risiko for efterfølgende at blive smittet med antibiotikaresistente salmonella og campylobacter. En tidligere...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
07 APR

Fem bisphenol A lignende stoffer er undersøgt

Bisphenol A, der anvendes i plastemballager og papir, er under stærk mistanke for at have sundhedsskadelige effekter i mennesker. DTU Fødevareinstituttet har undersøgt...

Fødevarekvalitet Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
26 MAR

Dansk indsats mod antibiotikaresistens kortlagt

Danmarks systematiske og videnskabelige strategi for at bekæmpe antibiotikaresistens i fødevarer er blevet internationalt anerkendt, og Danmark anses i dag for at være...

Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
21 FEB

Usikkerhed om dødsfald grundet ESBL i kyllinger

Programmet Kontant på DR1 fortalte tirsdag den 18. december 2014, at en rapport fra DTU Fødevareinstituttet citerer et studie, der anslår, at 8 dødsfald hos mennesker...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug
2013
09 DEC

Hjælp til analyse af kemiske stoffers skadelige virkninger i mennesket

Den nye biotekvirksomhed Saxocon tilbyder virksomheder at få direkte adgang til DTU Fødevareinstituttets forskeres højt kvalificerede viden om organiske stoffers potentielt...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi Bioteknologi og biokemi Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning
05 DEC

Hurtigere diagnostik og behandling er mulig

Danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital har vist, hvordan man på under et døgn kan identificere og beskrive sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
27 NOV

Testcenter for hygiejnisk design skal styrke dansk industri

Nyt DTU Center for Hygiejnisk Design er klar til at teste og godkende virksomheders udstyr til fødevareproduktion. Et centralt mål er at give fødevareproducenter en væsentlig...

Fødevareteknologi Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
23 OKT

Omfattende brug af potentielt sundhedsskadelige fluorerede stoffer

Flere og flere videnskabelige studier peger på, at perfluorerede stoffer er kræftfremkaldende eller på anden vis sundhedsskadelige. I de nordiske lande bruges nye per...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
07 OKT

Stigning i resistente bakterier i kyllingekød

Siden 2011 er niveauet af resistente ESBL-bakterier i importeret kyllingekød steget, og især det udenlandske kyllingekød indeholder ofte ESBL-bakterier. Kyllingekød indeholder...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
18 SEP

Stadig flere danskere smittes med MRSA-bakterier

Stigningen i antallet af danskere smittet med MRSA-bakterier fortsatte i 2012, og det totale antal smittede er næsten fordoblet siden 2009. Langt de fleste bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
11 SEP

Mindre antibiotika til mennesker – mere til dyr

Der blev brugt lidt mindre antibiotika til mennesker i 2012 end året før. Det er især de praktiserende læger, der udskriver mindre antibiotika. Til gengæld var der en...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
11 JUL

Vilde planter er ikke altid uskadelige

Det er blevet mere populært at samle vilde planter og bær i naturen. DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den videnskabelige litteratur om naturlige giftstoffer i udvalgte...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
10 JUL

Spot på kemiske forureninger i vores mad

Danskerne har generelt ingen grund til at være bekymret for uønskede kemiske stoffer i den mad, de sætter på spisebordet – især ikke hvis de spiser varieret. Overvågning...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
20 JUN

Flest pesticider i udenlandsk frugt

Udenlandsk frugt har generelt et højere indhold af pesticider end dansk frugt, og frugt har et højere indhold af pesticider end grønt. Danskernes indtag af pesticidrester...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
13 JUN

Danskerne får salmonellainfektioner i udlandet

I 2012 steg antallet af salmonellatilfælde svagt efter den rekordlave forekomst i 2011. Knapt halvdelen af de danskere, der bliver syge med salmonella, bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
04 JUN

Danskerne spiser for meget salt!

Det er en kendsgerning, at danskerne spiser for meget salt. Alligevel har der de seneste dage været udtalelser i pressen, der sår tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 MAJ

Hurtigt fund af smittekilde ved sygdomsudbrud

Et nyt kit til hurtigere diagnostik kan forbedre mulighederne for hurtigt og effektivt at påvise og opklare fødevarebårne sygdomsudbrud som for eksempel salmonella. Forskningsprojekt...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Husdyrsygdomme
07 MAJ

Ikke alle grønne planter er ufarlige at spise

Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
18 APR

Hurtigere diagnostik skal sikre europæerne rent drikkevand

Selv om de fleste europæiske lande har noget af det sikreste drikkevand i verden, er forurenet drikkevand stadig årsag til sygdomsudbrud. Et nyt europæisk projekt – Aquavalens...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Vandforsyning
08 MAR

Stort forbrug af energidrikke blandt europæiske unge

Unge storforbrugere af energidrikke drikker omkring 50% mere end voksne storforbrugere. Det viser en undersøgelse af indtaget af energidrikke i 16 EU-lande fra Den Europæiske...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 FEB

Eksperter i sygdomsbekæmpelse fra hele verden samlet på DTU

DTU Fødevareinstituttet er den 27. og 28. februar 2013 vært for et internationalt møde med 170 deltagere fra hele verden om global sygdomsbekæmpelse under initiativet...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug
14 FEB

Fluenet er effektivt værn mod campylobacter

Fluenet for ventilationen til kyllingehuse kan reducere forekomsten af den sygdomsfremkaldende bakterie campylobacter i kyllingeflokke med trefjerdedele i sommerhalvåret...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
23 JAN

Fiskeolier til mennesker er ikke rådne

Fiskeolier til mennesker skal være lavet af friske fisk, gennemgår en produktionsproces, som gør olien fri for mikroorganismer, og har sundhedsgavnlige effekter. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
08 JAN

Fordøjede proteiner kan fremkalde fødevareallergi

Der er ingen sammenhæng mellem proteiners stabilitet overfor nedbrydning i mavetarmkanalen og deres allergifremkaldende potentiale. Selv fragmenter af et fordøjet protein...

Fødevaresikkerhed
2012
27 JUN

Nyt regnskab finder kilden til campylobacterinfektioner

Campylobacter er den bakterie, som er årsag til de fleste fødevareoverførte sygdomme i Danmark. Hvilke kilder infektionerne stammer fra, har et ph.d.-projektet fra DTU...

Fødevaresikkerhed
07 MAR

Danmark er frontløber i kampen mod resistens

De danske erfaringer med overvågning og kontrol af antibiotikaforbrug og -resistens bliver i stigende grad brugt som det gode eksempel i udlandet. Danmark var det første...

Fødevaresikkerhed
22 FEB

Svine-MRSA stammer oprindeligt fra mennesker

Den resistente stafylokokbakterie, såkaldt svine-MRSA, der i stigende grad forårsager infektioner i mennesker, ser ud til oprindeligt at stamme fra mennesker. I den oprindelige...

Fødevaresikkerhed
22 FEB

Svine-MRSA stammer oprindeligt fra mennesker

Den resistente stafylokokbakterie, såkaldt svine-MRSA, der i stigende grad forårsager infektioner i mennesker, ser ud til oprindeligt at stamme fra mennesker. I den oprindelige...

Fødevaresikkerhed
2011
11 DEC

Tarmbakteriers betydning for livsstilssygdomme

I fremtiden bliver det muligt ud fra kosten og viden om det enkelte menneskes genetik at påvirke bakteriesammensætningen i menneskets tarm og derved mere målrettet forebygge...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
20 NOV

International pris for forskning i antibiotikaresistens

Henrik C. Wegener, prorektor ved DTU og forhenværende institutdirektør i DTU Fødevareinstituttet, har for sit mangeårige arbejde med at bekæmpe antibiotikaresistens i...

Fødevaresikkerhed
16 NOV

Polyflourerede stoffer i emballage kan smitte af på fødevarer

Polyfluorerede stoffer bruges i fødevareemballage og kan med stor sandsynlighed smitte af på de indpakkede fødevarer, viser et ph.d.-studie fra KU-Life og DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
28 SEP

Danmark går foran i global bekæmpelse af smitsomme sygdomme

Inden for en tiårig periode bliver det meget hurtigere og billigere at bestemme årsagen til infektioner hos mennesker ved analyse af DNA fra sygdomsfremkaldende mikroorganismer...

Fødevaresikkerhed
06 SEP

Stadig mange resistente bakterier i importeret fjerkrækød

Bakterier i importeret fjerkrækød er væsentligt mere resistente over for antibiotika end tilsvarende bakterier i dansk produceret fjerkrækød. Bakterierne i det udenlandske...

Fødevaresikkerhed
29 AUG

Stigende brug af antibiotika til mennesker og fald i forbruget til dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker er steget fra 2009 til 2010. Til gengæld er antibiotikaforbruget til dyr faldet efter en konstant stigning i 10 år. Det...

Fødevaresikkerhed
23 AUG

Stigende forekomst af MRSA-bakterier

Flere danskere blev syge af infektioner forårsaget af de resistente MRSA-bakterier i 2010, og antallet er det højeste i 25 år. Stigningen ses både hos danskere, der bliver...

Fødevaresikkerhed
14 JUL

På sporet af bakterien

Producenter af fødevarer kan bruge bedre og mere sofistikerede matematiske værktøjer til at opspore kilderne til skadelige bakterier og virus i fødevarer. Det viser forskning...

Bioteknologi og biokemi Fødevaresikkerhed
07 JUL

Tang kan indeholde sundhedsskadelige stoffer

DTU Fødevareinstituttet har vurderet risikoen ved at bruge tang som fødevare. Vurderingen peger på, at flere tangarter indeholder sundhedsskadelige stoffer, og at især...

Fødevaresikkerhed
30 JUN

Dansk EU-referencelaboratorium får topkarakter

EU’s referencelaboratorium for antibiotikaresistens i DTU Fødevareinstituttet er blevet evalueret og har fået den højeste karakter. Referencelaboratoriet skal sikre, at...

Fødevaresikkerhed
22 JUN

Halvdelen af salmonellatilfældene stammer fra rejser

Færre danskere blev syge af salmonella i 2010 sammenlignet med 2009. Knap halvdelen af de danskere, der bliver syge af salmonella, bliver smittet i udlandet. Det viser...

Fødevaresikkerhed
06 JUN

Fund af ESBL-bakterier i danske kyllinger

Godt en fjerdedel prøver fra danske slagtekyllingflokke og lidt under hver tiende prøve af dansk kyllingekød indeholder ESBL-colibakterier. Det viser nye undersøgelser...

Fødevaresikkerhed
09 MAJ

Pris for forskningsbaseret rådgivning

Chefkonsulent Arne Büchert fra DTU Fødevareinstituttet har modtaget DTU’s pris for forskningsbaseret rådgivning til myndighederne inden for fødevaresikkerhed og ernæring...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
22 MAR

Færre mennesker bliver syge af salmonella i EU

For sjette år i træk er antallet af salmonellainfektioner faldet i EU. Ensrettede krav til at bekæmpe salmonella står bag en stor del af fremskridtene. Det viser den årlige...

Fødevaresikkerhed
22 FEB

Danmark foregangsland for fødevaresikkerhed

Forebyggelse af sygdomme, som overføres fra dyr og fødevarer til mennesker, kræver samarbejde og overvågning på tværs af sektorer. Sådan lyder anbefalingen på den første...

Fødevaresikkerhed
2010
02 DEC

Dansk fingeraftryk på EU-risikovurderinger af aromastoffer

Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet, EFSA, har afsluttet første etape af en omfattende række risikovurderinger af sikkerheden ved de mere end 2.000 aromastoffer...

Fødevaresikkerhed
27 OKT

Stigende forekomst af ESBL-bakterier

ESBL-bakterier forekommer i stigende grad hos både mennesker og i fødevarer. Mange prøver fra importeret kyllingekød og danske slagtesvin indeholder ESBL-colibakterier...

Fødevaresikkerhed
11 OKT

Stigende brug af antibiotika til mennesker og dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker er faldet svagt de seneste to år. Brugen af bredspektrede antibiotika på de danske sygehuse stiger imidlertid fortsat...

Fødevaresikkerhed
14 JUL

Uforklarlig stigning i antallet af listeriainfektioner

Dobbelt så mange især ældre mennesker blev syge af listeria i Danmark i 2009 sammen­­lignet med 2008, og mange flere blev syge end i andre EU-lande. Men årsagen er endnu...

Fødevaresikkerhed
09 JUL

Dansk salmonellaudbrud med 79 syge

Siden begyndelsen af marts 2010 har 79 danskere fået påvist en bestemt salmonellatype, salmonella typhimurium U323. Den Centrale Udbrudsgruppe, hvor Fødevarestyrelsen...

Fødevaresikkerhed
05 JUL

Mindst salmonella hos frilandssvin

Forekomsten af salmonella hos slagtesvin er højere i konventionelle besætninger end i alternative besætninger med økologiske svin og frilandssvin. Det fremgår af den årlige...

Fødevaresikkerhed
04 JUL

Færre salmonellainfektioner fra udbrud og rejser

Markant færre danskere blev syge af salmonella i 2009 sammenlignet med 2008. Især de udbruds- og rejserelaterede tilfælde er faldet. Det viser den årlige rapport om forekomsten...

Fødevaresikkerhed
04 MAJ

Antibiotikaresistente bakterier er almindelige i EU

Bakterier, som er resistente over for antibiotika, forekommer i vidt omfang i dyr og fødevarer i EU – dog med store forskelle landene imellem. Det gælder også resistens...

Fødevaresikkerhed
17 MAR

Mindre salmonella hos både folk og høns i EU

Antallet af salmonellainfektioner er faldet for femte år i træk, og mange medlemslande har allerede nået EU-målene for reduktion af salmonella i hønseflokke med æglæggere...

Fødevaresikkerhed
13 JAN

Salmonellaforekomsten i danske svin stiger

Udviklingen i salmonellaforekomsten i danske svinebesætninger er vendt. Forekomsten i Danmark ligger nu væsentligt over EU gennemsnittet. Det viser en ny rapport fra den...

Fødevaresikkerhed
2009
16 DEC

Rekordmange salmonellainfektioner i 2008

Flere danskere end normalt blev syge af salmonella i 2008 især på grund af det landsdækkende U292-udbrud. Mange tager dog fortsat en salmonellainfektion med hjem fra rejser...

Fødevaresikkerhed
26 NOV

60 millioner til at få bakterier på verdenskortet

I fremtiden bliver det muligt hurtigt at analysere DNA fra sygdomsfremkaldende bakterier via en internetbaseret løsning, som samtidig samler og viser resultater om art...

Fødevaresikkerhed
28 SEP

Mere antibiotikaresistens i bakterier fra importeret fjerkrækød

Bakterier i importeret fjerkrækød er væsentlig mere resistente over for antibiotika end tilsvarende bakterier i dansk produceret fjerkrækød. Bakterierne i det udenlandske...

Fødevaresikkerhed
22 SEP

Tegn på rutinemæssig brug af antibiotika til svin

Forbruget af tetracykliner til svin er steget væsentligt de senere år, og en stor del af stigningen begrænser sig til en tiendedel af besætningerne. Behandlingsmønstret...

Fødevaresikkerhed
04 MAR

Mange salmonellainfektioner er en souvenir fra rejsen

Halvdelen af de danskere, der blev syge af salmonella i 2007, tog infektionen med hjem fra en rejse i udlandet. Det viser den årlige rapport om forekomst og udvikling...

Fødevaresikkerhed
29 JAN

International eliteforskning i antibiotikaresistens

Forskningsprofessor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet har modtaget videnskabsministerens EliteForsk-pris for sin fremragende forskning i sundhedsmæssige...

Fødevaresikkerhed
27 JAN

Høj dødelighed ved listeria vækker bekymring

Antallet af mennesker, der bliver ramt af en listeriainfektion i EU, er steget markant de seneste fire år. Det bekymrer, da sygdommen ofte er alvorlig, og dødeligheden...

Fødevaresikkerhed
20 JAN

Flere bliver syge af campylobacter i EU

Stadig flere bliver syge af campylobacter i EU. Til gengæld er antallet af salmonellainfektioner faldet for fjerde år i træk. Det viser den årlige rapport for 2007 om...

Fødevaresikkerhed
2008
25 NOV

Hjælp til at sikre fødevarer for allergikere

På hjemmesiden www.foodallergens.info kan fødevarevirksomheder nu finde hjælp til at håndtere spørgsmål om fødevareallergi i hele produktionskæden. Hjemmesidens indhold...

Fødevaresikkerhed
15 SEP

Fald i MRSA hos mennesker, men MRSA fra svin bekymrer

Igen i 2007 blev færre personer smittet med MRSA - en særlig type stafylokokker, der er resistente over for de antibiotika, som normalt anvendes til at behandle stafylokokinfektioner...

Fødevaresikkerhed
https://www.food.dtu.dk/nyheder/pressemeddelelser?approved=%7B835C973E-8285-444D-B9BE-3D1984B8CBE1%7D&at=%7B559A7F23-40D3-470C-8825-436C20C291CF%7D.%7B701BF22C-CFF9-4451-B056-F542398575B2%7D.%7B9B46D53E-9DD2-485C-A46B-C561E95777D3%7D&descending=True&fr=1&mr=100&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=17-11-2019
10 DECEMBER 2019