Pressemeddelelser

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
24 OKT

Ny viden på vej om tarmbakteriers rolle i kost og sundhed

Et forskningsprojekt ledet af DTU skal med en bevilling på knap 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skaffe viden om tarmbakteriernes rolle, når mennesker reagerer...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
16 SEP

Efterlysning: Gode idéer til at skrue ned for de søde sager

Danskerne er verdensmestre i at spise slik – og det går bl.a. ud over børns sundhed. I et nyt projekt skal DTU Fødevareinstituttet derfor hjælpe danske børnefamilier...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
15 MAJ

Stor sundhedsgevinst ved at skifte bøffen ud med fisk

Gennemsnitsdanskeren vil opnå en sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte en del af det røde og forarbejdede kød i kosten med fisk, viser beregninger fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
03 APR

Mange børn og unge spiser fisk, men ikke nok

Otte ud af ti danske børn og unge spiser fisk mindst én gang om ugen, men færre end hver tiende spiser så meget, som kostrådene anbefaler, viser tal fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
26 MAR

Bevidste valg kan gøre kosten mere bæredygtig og sundere

Mange danskere kan reducere kostens klimaaftryk betydeligt ved at følge de officielle kostråd, købe klimabevidst ind og mindske madspild, viser tal fra DTU. Yderligere...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
05 FEB

Korn og kerner er godt for helbredet

Stort, årelangt forskningssamarbejde har dokumenteret, at fuldkorn i kosten er med til at holde type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme fra døren.

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
2018
22 NOV

Elever kan snart programmere og dyrke grønt i skolen

Danske skoleelever får mulighed for at lege med maden i et nyt projekt, hvor de med en computer kan dyrke grønt i biologitimerne.

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
25 OKT

Hver sjette 15-55-årige bruger sportsernæringsprodukter

Cirka 16 procent af danske 15-55-årige bruger sportsernæringsprodukter, og hver tredje bruger har oplevet bivirkninger efter indtag, viser en undersøgelse fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2017
02 NOV

Fuldkorn er sundt af flere årsager

Ved at bytte raffinerede kornprodukter – som f.eks. hvidt brød og pasta – ud med fuldkornsvarianter spiser overvægtige personer betydeligt mindre, deres vægt falder og...

Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
03 MAJ

Højrisiko overvægt vejer tungt hos 55-75-årige danskere

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet blandt 55-75-årige danskere viser, at såkaldt højrisiko overvægt er den mest udbredte risikofaktor i aldersgruppen. Den type...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
23 MAR

Børn og unge spiser flere søde sager i weekenden

Danske børn og unge spiser generelt sundere end ved årtusindskiftet, især fordi deres kost i dag indeholder dobbelt så meget fuldkorn og mindre sukker. Indtaget af søde...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
02 FEB

Kedelig nordisk førsteplads til Danmark for rygning og alkohol

Danmark indtager en kedelig førsteplads som det land i Norden, hvor flest voksne ryger dagligt og oftest drikker alkohol. Det viser den anden fællesnordiske undersøgelse...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
25 JAN

Flere svært overvægtige i Norden

Flere voksne er blevet svært overvægtige i Norden. Det viser en fællesnordisk befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
19 JAN

Flere voksne i Norden spiser usundt

Flere voksne i Norden spiser usundt. Det viser den anden fællesnordiske undersøgelse med sammenlignelige resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2016
27 JUN

Madens transittid er en nøglefaktor for en sund fordøjelse

Den transittid, maden er om at bevæge sig igennem et menneskes tarm, har afgørende betydning for mængden af skadelige nedbrydningsprodukter, der produceres undervejs...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme Ernæring og kostvaner
07 MAR

Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem

Seks ud af ti danskere bruger et kosttilskud, selvom størstedelen får tilstrækkelige mængder af langt de fleste vitaminer og mineraler fra kosten alene. For mange er brugen...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
04 FEB

Amish-folk bevæger sig dobbelt så meget som voksne danskere

Voksne danskere bevæger sig generelt mere end amerikanerne men mindre end australierne – og væsentligt mindre end amish-folk i Canada. Det viser en sammenligning af forskellige...

Ernæring og kostvaner
28 JAN

Danske kvinder bevæger sig mindre

Hver tredje dansker kan betegnes som fysisk inaktive, viser tal fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet fra DTU Fødevareinstituttet. Det...

Ernæring og kostvaner
2015
10 DEC

Ny og forbedret adgang til danske fødevaredata

DTU Fødevareinstituttet har lanceret en ny database for fødevaredata i Danmark. Fødevaredata, som databasen kaldes, er en mobilvenlig afløser for Fødevaredatabanken. Den...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
02 DEC

Danskernes D-vitaminniveau er bestemt af deres gener

Visse genvariationer øger risikoen for at have et lavere D-vitaminniveau. Det viser et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet, som har undersøgt effekten af at spise...

Ernæring og kostvaner Sundhedsfremmende stoffer
30 SEP

Danske kvinders vægt går fortsat opad

Mens overvægtsudviklingen blandt danske mænd og børn ser ud til at være stagneret, er danske kvinder i gennemsnit blevet tungere i løbet af de sidste ti år, og mere end...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
16 MAR

Videnskab bag råd om at spise mindre mættet fedt

Der er fortsat tilstrækkelig og solid videnskabelig dokumentation for rådet om at begrænse indtaget af mættet fedt. De seneste undersøgelser af sammenhængen mellem...

Ernæring og kostvaner
12 MAR

Danskerne spiser stadig for meget mættet fedt

Danskernes kost er blevet federe og indholdet af mættet fedt er 50% højere end anbefalet. Kun 3% af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt. Det viser den seneste...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
11 MAR

Positive tendenser i danskernes kost

Fisk og grøntsager fylder mere i danskernes kost, mens sukkersødede sodavand fylder mindre. Det er nogle af de nye tendenser, der bidrager positivt til danskernes kostvaner...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2014
21 DEC

Mere viden nødvendig for sikker brug af planter i fødevarer

Udfordringerne ved at lave risikovurderinger af planter, som bruges i fødevarer og kosttilskud, og i at regulere deres anvendelse, blev fremhævet på en konference holdt...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
27 MAJ

Langt mere fuldkorn i danskernes kost

Danskerne spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden ifølge nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet. Andelen af befolkningen, hvis kost lever op til...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
07 MAJ

Amning fremmer væksten af gavnlige bakterier i tarmfloraen

Den ernæringsmæssige faktor, der har størst betydning for udviklingen af et barns tarmflora, er, om barnet bliver ammet. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner
18 MAR

Danske børns overvægt forbindes med social ulighed

Jo længere uddannelse børns forældre har, jo lavere er forekomsten af overvægt blandt børnene, viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Forekomsten af overvægt...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
26 FEB

Gratis skolemad giver sundere frokost

Gratis skolemad har en positiv effekt på den ernæringsmæssige kvalitet af skolebørns frokost sammenlignet med medbragte madpakker. Hvis forældrene selv skal betale for...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
2013
25 NOV

Kunderne vælger sundere fastfood

Flere kunder vælger den sundere fastfood, hvis det sunde alternativ er gjort synligt og attraktivt. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet af salget...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
17 SEP

Kostråd bygger på den samlede videnskabelige viden

Fødevareministeren lancerer den 17. september ti officielle kostråd. Kostrådene læner sig op af den samlede videnskabelige viden, som peger på, at danskerne skal spise...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
04 SEP

Danskerne ønsker sundere og mere smagfuld fastfood

Fremtidens fastfood skal være sundere og have mere fokus på den gode smag, hvis det står til danskerne. I dag vælger danskerne typisk fastfood ud fra vane og hvilket produkt...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
11 JUL

Vilde planter er ikke altid uskadelige

Det er blevet mere populært at samle vilde planter og bær i naturen. DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den videnskabelige litteratur om naturlige giftstoffer i udvalgte...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
12 JUN

Danskerne spiser markant mere fuldkorn

Danskernes indtag af fuldkorn er steget markant siden 2004. Det gælder også andelen af danskere, der lever op til anbefalingen om at spise tilstrækkeligt fuldkorn. Det...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
04 JUN

Danskerne spiser for meget salt!

Det er en kendsgerning, at danskerne spiser for meget salt. Alligevel har der de seneste dage været udtalelser i pressen, der sår tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 MAJ

Ikke alle grønne planter er ufarlige at spise

Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
08 MAR

Stort forbrug af energidrikke blandt europæiske unge

Unge storforbrugere af energidrikke drikker omkring 50% mere end voksne storforbrugere. Det viser en undersøgelse af indtaget af energidrikke i 16 EU-lande fra Den Europæiske...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 JAN

Begræns mængden af tomme kalorier og forebyg overvægt

Mange danskere er optaget af, hvorfor mange børn og unge er overvægtige. Flere undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem højt indtag af tomme kalorier og fastfood...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
2012
28 MAR

UVB-lys giver planter større indhold af D-vitamin

Planter behandlet med UVB-lys opnår et større indhold af D-vitamin og har dermed potentiale til at blive en ny kilde til D-vitamin året rundt. Det peger resultaterne på...

Ernæring og kostvaner
2011
21 DEC

Proteiner i blodet sladrer om aftensmaden

Proteinerne i blodplasmaet kan være med til at afsløre, hvad vi har spist, og om den kost vi spiser påvirker risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som eksempelvis...

Ernæring og kostvaner
11 DEC

Tarmbakteriers betydning for livsstilssygdomme

I fremtiden bliver det muligt ud fra kosten og viden om det enkelte menneskes genetik at påvirke bakteriesammensætningen i menneskets tarm og derved mere målrettet forebygge...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
04 OKT

Berigelse af fødevarer med D-vitamin virker

Ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin er det muligt at få nok D-vitamin om vinteren. Berigelsen af fødevarerne havde dermed den ønskede effekt. Det viser...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
11 AUG

Fedme kan forebygges med ændrede vaner

Det ér muligt at forebygge og behandle overvægt og fedme med ændrede kost- og motionsvaner. Det er der videnskabeligt belæg for. Flere mediers udmeldinger om, at det ikke...

Ernæring og kostvaner
09 MAJ

Pris for forskningsbaseret rådgivning

Chefkonsulent Arne Büchert fra DTU Fødevareinstituttet har modtaget DTU’s pris for forskningsbaseret rådgivning til myndighederne inden for fødevaresikkerhed og ernæring...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
03 MAJ

Ny chef for DTU Fødevareinstituttets ernæringsafdeling

Gitte Gross er ny afdelingschef i DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Ernæring pr. 1. maj 2011. Afdeling for Ernæring overvåger, hvad danskerne spiser, og rådgiver og...

Ernæring og kostvaner
12 APR

Børns mellemmåltider er for søde

Børn spiser for søde mellemmåltider, og den danske hyggekultur er en del af forklaringen. Danskerne erstatter det sunde liv til hverdag med det gode liv i weekenden. Det...

Ernæring og kostvaner
30 MAR

Forældre undervurderer børns sukkerforbrug

Mange danske børn spiser alt for sødt, og forældrene har ikke styr på, hvor meget sukker børnene får indenbords. Samtidig er et lavt sukkerindtag ikke en garanti for...

Ernæring og kostvaner
14 FEB

Nye metoder forhindrer vægttab og undervægt hos ældre

Ældres ernæringstilstand og dermed livskvalitet og sygdomsrisiko kan forbedres, hvis kommunerne indfører nye metoder til at vurdere ældres ernæring og sikrer opfølgende...

Ernæring og kostvaner
2010
01 NOV

Kend din kost

Hvor meget kostfiber er der i mørkt rugbrød i forhold til grahamsbrød? Kan du få lige så meget kalk ved at spise 250 gram broccoli som ved at drikke en kvart liter skummetmælk...

Ernæring og kostvaner
22 SEP

Intet godt alternativ til mælk

Risikoen for at få en række sygdomme mindskes, hvis danskerne får magre mælkeprodukter hver dag. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, som gennemgår det...

Ernæring og kostvaner
11 JUL

Mange metoder til at vitaminberige fødevarer

Der er mange muligheder for at øge indholdet af vitaminer i vores fødevarer. Det viser den voksende del af vitaminforskningen, der har fokus på metoder til at bioberige...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
07 JUL

Udfordrende analyser af vitaminer i fødevarer

Det er ikke altid en let opgave præcist at måle indholdet af vitaminer i forskellige fødevarer. Det kan samtidig være svært at sammenligne analyseresultater, da der ofte...

Ernæring og kostvaner
05 JUL

K-vitaminets hemmeligheder

K-vitamin er ikke kun K1-vitamin, men også K2-vitamin, som tilsyneladende har en helt selvstændig biologisk funktion. Forskerne har imidlertid langt fra afdækket alle...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
29 JUN

Nyt syn på vitaminers betydning

Vitaminer har ikke kun betydning for at undgå mangelsygdomme. De har også indflydelse på vores generelle sundhed. Det viser den seneste vitaminforskning, som blev præsenteret...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
25 JUN

Begrænset viden om D-vitamin og sygdomme

Ny forskning bekræfter, at D-vitamin nedsætter risiko for fald og frakturer hos ældre. Men der mangler fortsat dokumentation for, at vitaminet forebygger andre sygdomme...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
03 JUN

Kostrådene holder fortsat

De officielle danske kostråd er baseret på veldokumenteret viden, som løbende bliver justeret, når der er et tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag for det – og det kræver...

Ernæring og kostvaner
16 MAJ

Konference sætter spot på vitaminer i fødevarer

Vitamineksperter fra hele verden mødes i København den 19. – 21. maj 2010 til den første internationale vitaminkonference. Konferencen vil især sætte fokus på vitaminer...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet
24 MAR

Prisbelønnet forskning i omega-3 berigelse

Seniorforsker Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet har som den første dansker modtaget prestigefyldt fransk pris for sin forskning i at bruge omega-3 fiskeolie...

Fødevarekvalitet Ernæring og kostvaner Bioteknologi og biokemi
26 JAN

Både plusser og minusser i danskernes kostvaner

Det går den rigtige vej med danskernes kostvaner, men kosten er fortsat for sød og for fed. Det konkluderer en ny rapport om danskernes kostvaner fra DTU Fødevareinstituttet...

Ernæring og kostvaner
2009
06 JUL

De danske måltidsvaner er ret stabile

De fleste foretrækker stadig den hjemmelavede aftensmad i familien. Der er ikke blevet flere storforbrugere af færdigretter, og det er fortsat primært kvinderne, som står...

Ernæring og kostvaner
29 JUN

Flere danskere vil gerne spise sundt

De fleste danskere mener, deres kostvaner er sunde nok, og at de også bestræber sig på at spise sundt. Ifølge danskerne har oplysning og en større viden om sund mad bidraget...

Ernæring og kostvaner
2008
08 DEC

Velbegrundede kostråd om mælk

De officielle danske kostråd er baseret på indgående viden om næringsstoffer i fødevarer, de nordiske næringsstofanbefalinger og danskernes aktuelle kostvaner - og ja...

Ernæring og kostvaner
17 SEP

Gør skolemad eleverne sundere?

Stort forskningsprojekt skal undersøge, hvilken effekt skolemadsordninger har på elevernes ernæring. I projektet samarbejder DTU Fødevareinstituttet med DTU Management...

Ernæring og kostvaner
01 SEP

Vi spiser mere frugt og grønt, men stadig ikke nok

I løbet af de sidste 20 år er danskerne begyndt at spise mere frugt og grønt - ca. 100 gram mere om dagen. Men langt de fleste spiser stadig for lidt. I samme periode...

Ernæring og kostvaner
28 MAJ

Status og fremtid for ernæringsforskning

450 forskere og ernæringsinteresserede fra de nordiske lande mødes den 2.-4. juni 2008 til den 9. Nordiske Ernæringskonference i København for at præsentere og diskutere...

Ernæring og kostvaner
27 MAJ

Spis masser af fuldkorn - hver dag

Vi bør spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen i form af forskellige fuldkornsprodukter som havregryn, brød, fuldkornspasta og fuldkornsris. Det er anbefalingen i en ny...

Ernæring og kostvaner
04 APR

Havregryn er sundt - ikke kræftfremkaldende

Indholdet af akrylamid i havregryn er ubetydeligt sammenlignet med andre fødevarer, og der er ingen kræftrisiko forbundet med at spise havregryn. Tværtimod er havregryn...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner
25 MAR

Flere overvægtige børn og unge i Danmark

40.000 flere børn og unge er blevet overvægtige i Danmark fra 1995 til 2000-02. Det viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet baseret på data fra De Nationale Kostundersøgelser...

Ernæring og kostvaner
27 FEB

Visse antioxidanter kan reducere akrylamid i mad

Forsøg med tilsætning af rosmarin og flavonoiderne epicatechin og epigallocatechin gallate viser, at disse antioxidanter kan reducere dannelsen af akrylamid i fødevarer...

Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed
18 FEB

Mix af hormonforstyrrende stoffer er en farlig cocktail

Hormonforstyrrende kemikalier, der hver for sig er uskadelige i små doser, kan tilsammen være en farlig cocktail, som blandt andet kan føre til misdannede kønsorganer...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
2007
10 DEC

EFSA etablerer samarbejdscenter ved DTU

Et nyt nationalt center for samarbejde mellem Danmark og den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, er etableret i DTU Fødevareinstituttet. Centret skal bidrage...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
21 AUG

Børn og unge får for meget sukker

Børn og unges kost indeholder for meget sukker og for lidt frugt, grønt og fisk. Det viser en ny analyse af børn og unges måltidsvaner fra DTU Fødevareinstituttet, som...

Ernæring og kostvaner
2006
05 NOV

Dansk jodberigelse virker

Ny rapport viser, at danskerne ikke længere har jodmangel, og at færre derfor får struma. Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme har undersøgt effekten...

Ernæring og kostvaner
04 OKT

Danske skolefolk skal stille krav til ernæringsvenlige skoler

DTU Fødevareinstituttet deltager som partner i WHOs indsats for sundere mad i skoler og skal undersøge skolefolks ønsker til en ernæringsvenlig skole.

Ernæring og kostvaner
2005
29 NOV

Ny model vurderer fødevarer beriget med vitaminer og mineraler

Danmarks Fødevareforskning har udviklet en ny model, der vurderer sikkerheden ved at spise fødevarer beriget med vitaminer og mineraler. Som noget nyt for den type modeller...

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
https://www.food.dtu.dk/nyheder/pressemeddelelser?approved=%7B835C973E-8285-444D-B9BE-3D1984B8CBE1%7D&at=%7B559A7F23-40D3-470C-8825-436C20C291CF%7D.%7B701BF22C-CFF9-4451-B056-F542398575B2%7D.%7B6306F3DE-B7A3-4D31-BAE5-FB8B9DB8C6C7%7D&descending=True&fr=1&mr=100&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=17-11-2019
6 DECEMBER 2019