Photo: Colourbox.dk

DTU studerende hjælper til at øge holdbarhed af juice

tirsdag 08 maj 18

En dansk virksomhed har fået hjælp fra en DTU studerende til at forlænge holdbarheden af deres friskpressede juiceprodukter til gavn for både miljøet og bundlinjen.

Når føde- og drikkevareproducenter lykkes med at forlænge holdbarheden af deres produkter, kan det hjælpe til at minimere madspild og forbedre bundlinjen. 

I jagten på at give deres friskpressede juiceprodukter længere holdbarhed har frugt- og grøntleverandøren Greens Engros med stor succes allieret sig med studerende Nathalie Hendriksen, der læser til diplomingeniør i fødevaresikkerhed og -kvalitet. Studiet er tilknyttet DTU Fødevareinstituttet.

UV-stråling giver et par dages ekstra holdbarhed

I et projektsamarbejde i efteråret 2017 er det lykkedes Nathalie Hendriksen at dokumentere forlænget holdbarheden af firmaets multijuice, som er en blanding af æble, rødbede, citron og ingefær.

Juicen havde en holdbarhed på fem dage, da forløbet startede. Ved at UV bestråle den ved en bølgelængde, der rammer de bakterier, som ellers ville skabe gæring i juicen og få den til at fordærve, er juicens holdbarhed forlænget et par dage. Behandlingen forårsager ikke nogen nævneværdige ændringer i hverken farven, pH-værdien eller smagen.

Gennem et praktikophold ved Greens Engros i forårssemesteret 2018 får Nathalie Hendriksen nu yderligere mulighed for at omsætte sin teoretiske viden til praksis. Som praktikant har hun kastet sig over tre af virksomhedens andre friske juiceprodukter - appelsin, æble og appelsin/gulerod – for at vurdere, hvordan UV-bestråling kan bruges til at opnå en længere holdbarhed.

Stærkt samarbejde med DTU

Greens Engros har igennem de seneste år haft et stærkt samarbejde med DTU.

Eksempelvis har studerende identificeret en mere bæredygtig produktion af snitgrønt og friskpressede juicer, hvor råvarerne med et reduceret vandforbrug bliver skyllet grundigere. I et andet projekt har studerende kortlagt virksomhedens varehåndtering og derved fundet ud af, varernes holdbarhed kan forlænges ved at rense køleluften i de forskellige kølerum i hos producenten.

Greens Engros samarbejder også med forskere fra DTU Fødevareinstituttet om at finde måder at genanvende virksomhedens organiske restprodukter og overskudsvarmen fra deres køleanlæg.

Læs mere

DTU Fødevareinstituttet forsker i og formidler bæredygtige og værdiskabende løsninger indenfor fødevarer og sundhed til gavn for samfund og erhverv. Instituttet gør en forskel ved at producere viden og teknologiske løsninger, som bl.a. udvikler en bæredygtig fødevareproduktion.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttest forskning på instituttets website. Diplomingeniøruddannelsen i fødevaresikkerhed og –kvalitet er nærmere beskrevet på DTU’s website.

Læs også om samarbejdet mellem DTU og Greens Engros på virksomhedens website: Vi udvikler fremtidens fødevarer