Hvordan bekæmper man bedst Campylobacter i fjerkræ, hvordan minimerer man risikoen for infektioner fra svinekød, og hvilke produktionsmetoder giver færrest bakterier i fødevarerne. Det er emnerne for tre projekter, der netop er begyndt under forskningsprogrammet Fremtidens Fødevaresektor. Som noget nyt arbejdes der i alle tre projekter også med økonomiske og sociologiske sider af fødevaresikkerhed.
DTU Fødevareinstituttet leder tre forskningsprojekter under Regeringens Forskningsprogram: Fremtidens Fødevaresektor. Programmet begyndte i marts 2005 med en samlet ramme på 73 millioner kroner og har til formål at styrke fødevaresektorens position på verdensmarkedet som et forskningsbaseret erhverv. Ni projekter opnåede støtte. Projekterne ledet af DTU Fødevareinstitutet (tidligere Danmarks Fødevareforskning) opnåede en samlet bevilling på 26,5 millioner kroner.
De tre projekter har til formål:
- At bekæmpe Campylobacter i fjerkræ (Campy).
- At minimere risikoen for bakterieinfektioner fra svinekød (Decont).
- At udvikle nye fødevaresikkerhedsstrategier for produktionssystemer for animalske fødevarer (Qualysafe).
Projekterne handler overordnet om at øge fødevaresikkerheden ved at skaffe viden om, hvordan antallet af sygdomsfremkaldende bakterier kan nedbringes på slagtekyllinger og slagtesvinekroppe (projekt 1 og 2), og om hvordan niveauet for mikrobiologisk fødevaresikkerhed afhænger af forskellige produktionsmetoder (projekt 3).
Fælles for de tre projekter er, at de udover at se på muligheder for at nedbringe antallet af sygdomsfremkaldende bakterier, også inddrager samfundsvidenskabelige elementer, der blandt andet omfatter økonomiske beregninger på, hvor meget det koster at indføre forskellige bekæmpelsesmetoder, hvor meget samfundet sparer som følge af færre sygdomstilfælde, og om forbrugerne er villige til at betale for en øget fødevaresikkerhed.
Desuden har alle tre projekter en fælles sociologisk del, som belyser hvordan forbrugerne generelt forholder sig til fødevaresikkerhed, og hvordan fødevaresikkerhed vægtes i forhold til andre kvalitetsparametre. Desuden undersøges forbrugernes holdning til at behandle slagtekroppe med for eksempel damp eller syre, som kan nedbringe antallet af sygdomsfremkaldende bakterier på fersk kød.