DTU Fødevareinstituttet skal lede et stort EU-projekt om metoder, der kan afsløre skadelige mikroorganismer i fødevarer og være med til at bekæmpe fødevareterrorisme.
DTU Fødevareinstituttet er blevet valgt af EU til at stå i spidsen for et stort forskningsprojekt til godt 80 millioner kroner.
Projektet skal blandt andet udvikle billige og hurtige metoder, der kan afsløre skadelige mikroorganismer i fødevarer.
Projektets forskere vil blandt andet benytte avancerede DNA-chips og computersimulering til at spore bakterier i fødevarer og anvende elektroniske mærkningssystemer til at afsløre falske deklarationer. Med den viden bliver det muligt hurtigt at identificere gammelt kød med falske mærkninger, salmonella og campylobacter i kød, listeria i mejeriprodukter eller virus i flaskevand.
Et andet element i projektet, som er helt nyt på EU plan, er at bekæmpe fødevareterrorisme rettet mod fødevareforsyningen. I projektet vil forskerne udvikle nye diagnostiske værktøjer og simuleringsmodeller, der kan forudse, hvordan farlige bakterier og virus udvikler sig i fødevarer, hvis de er tilsat med kriminel hensigt i store doser.
Resultaterne skal munde ud i en række anbefalinger til politikerne om, hvordan fødevareterrorisme bedst muligt kan forebygges eller afsløres.
Mere end 60 firmaer, universiteter og kontrollaboratorier er med i projektet, som også omfatter internationale partnere fra USA, Canada, Brasilien, Sydafrika, Kina og Rusland.
Projektet vil blive koordineret af DTU Fødevareinstituttet ved seniorforsker Jeffrey Hoorfar og er etableret i samarbejde med professor Hanne Ingmer fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL).
Projektet løber over 4 år og starter primo 2007.