Forskning i campylobacter-vaccine

Fødevaresikkerhed

Bakterien campylobacter forårsager sygdom hos mennesker. Kan det undgås ved at vaccinere kyllinger? Det skal et forskningsprojekt med DTU Fødevareinstituttet i spidsen forsøge at finde svaret på.

Campylobacterbakterier findes i kyllingers fordøjelseskanal helt uden at forårsage nogen problemer for kyllingerne. Men når kyllingerne slagtes, kan kødet blive forurenet med bakterien, og dermed risikerer mennesker at blive syge. 

Med en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 14,8 mio. kr. skal en forskergruppe med DTU Fødevareinstituttet i spidsen undersøge, om det er muligt at minimere mængden af campylobacterbakterier hos kyllinger og dermed reducere risikoen for sygdom hos mennesker. Fra DTU deltager desuden DTU Veterinærinstituttet og DIANOVA, som er et firma under DTU. 
 
"Vi skal dels afprøve flere vaccinekandidater, og dels finde den rette måde at levere vaccinen til kyllingerne," forklarer leder af projektet, professor Jeffrey Hoorfar, fra DTU Fødevareinstituttet. 

Den rette vaccinationsmetode skal findes blandt de kendte vaccinationsstrategier, som enten er at vaccinere æg, vaccinere de helt nyudklækkede kyllinger eller vaccinere ”forældrene”.  

Samarbejde med udlandet

Projektet udføres i samarbejde med andre europæiske forskere samt forskere USA, Indonesien og Brasilien. 
 
"Kyllingeindustrien er meget stor i Indonesien og Brasilien, og samtidig udgør campylobacter et alvorligt sundhedsproblem i fattigere lande, især blandt børn, som dør af bakterien, så derfor har det været oplagt at samarbejde med forskere fra netop disse lande. Desuden er et stigende antal af de kyllinger, der bliver spist i Danmark, importeret fra udlandet, og derfor er det også nødvendigt at kigge ud over landets grænser, når vi skal bekæmpe campylobactersmitten," forklarer Jeffrey Hoorfar.
 
Projektet er planlagt til at starte den 1. april 2010 og løber foreløbigt hen over tre år.