DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut inviterer til seminar den 29. oktober 2012 om eftersporing af sygdomsudbrud i Danmark, der stammer fra fødevarer. Seminaret vil have fokus på at forklare, hvordan opklaringsarbejdet foregår, og udbrudshistorier fra den virkelige verden vil blive præsenteret. Kom og hør mere på seminaret.
Det er umuligt fuldstændigt at udrydde sygdomsfremkaldende bakterier i vores fødevarer og ofte er bakterierne årsag til sygdomsudbrud. En væsentlig opgave er at håndtere udbruddene effektivt – både for at kontrollere og stoppe det aktuelle udbrud, men også for at lære af udbruddet og dermed have bedre mulighed for at forebygge lignende udbrud i fremtiden. Afhængigt af udbruddenes størrelse og alvorlighed kræves ofte en aktiv håndtering fra mange institutioner og myndigheder, og at de sammen sætter gang i et opklaringsarbejde.
Hvordan håndterer vi i Danmark landsdækkende fødevareoverførte udbrud? Og hvordan foregår arbejdet med at opklare kilden til et sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer? Det er nogle af de spørgsmål oplægsholderne fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut vil forsøge at besvare på et seminar om eftersporing af fødevareoverførte sygdomsudbrud, hvor to konkrete salmonellaudbrud også vil blive gennemgået.
Program
Velkomst
v/ Kontorchef Karin Breck, Fødevarestyrelsen
Udbrudsefterforskning i Danmark - Organisering regionalt, nationalt og internationalt
v/ Kontorchef Karin Breck, Fødevarestyrelsen
Den Centrale Udbrudsgruppe - Opbygning, kompetencer og beredskabsplan
v/ Institutdirektør Jørgen Schlundt, DTU Fødevareinstituttet
Pause 14.00-14.30
Eksempler på udbrudsefterforskning:
Internationalt sygdomsudbrud med Salmonella Strathcona fra tomater - en gennemgang af de epidemiologiske metoder, som blev brugt ved opklaringen
v/ Overlæge og afdelingschef Kåre Mølbak, Statens Serum Institut
Nationalt sygdomsudbrud med salmonella U323 fra svinekød – fokus på de mikrobiologiske metoder, som gjorde opklaringen mulig v/ Afdelingschef Dorte Lau Baggesen, DTU Fødevareinstituttet og afsnitsleder Eva Møller Nielsen, Statens Serum Institut
Paneldiskussion
Ordstyrer Kontorchef Karin Breck, Fødevarestyrelsen
Tid
Mandag den 29. oktober 2012, kl. 13.00 – 16.00
Sted
Festauditoriet på Københavns Universitet – Science
Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C
Tilmelding
Se invitation og program (pdf). Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig på www.food.dtu.dk senest den 25. oktober 2012.