Grøntsager og grøntsagsprodukter forventes at blive kilden til et øget antal fødevareoverførte sygdomsudbrud inden for det næste årti. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra de nordiske lande, som DTU Fødevareinstituttet har deltaget i udarbejdelsen af.
En gruppe fødevareeksperter fra Danmark, Finland, Norge og Sverige er blevet spurgt om deres opfattelse af udviklingen inden for fødevare- og vandoverførte sygdomsudbrud i det kommende årti. Forskere og rådgivere fra DTU Fødevareinstituttet har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, og institutdirektør Jørgen Schlundt er medforfatter på rapporten, som opsummerer undersøgelsens resultater.
Undersøgelsen viser, at mere end 50% af deltagerne i undersøgelsen forventer, at der fra 2011-2020 vil ske en stigning af forekomsten af udbrud fra fødevarer på mellem 10-20% i sammenligning med perioden 2001-2010. De primære kilder til de fremtidige udbrud forventer deltagerne vil være grøntsager og grøntsagsprodukter. Særlig import af fødevarer og indtaget af rå grøntsager bliver karakteriseret som kilder til den forventede stigning i fødevareoverførte udbrud i fremtiden.
Læs mere
Læs rapporten: Nordic Expert Survey on Future Foodborne and Waterborne Outbreaks.
Spørgeskemaundersøgelsen involverede Livsmedelverket i Sverige, Mattilsynet i Norge, Evira i Finland og DTU Fødevareinstituttet. 110 respondenter besvarede et online spørgeskema i perioden december 2011 til maj 2012.