Antallet af salmonellainfektioner er faldet for femte år i træk, og mange medlemslande har allerede nået EU-målene for reduktion af salmonella i hønseflokke med æglæggere og avlsdyr. Ensrettede krav til at bekæmpe salmonella står bag en stor del af fremskridtene. Det viser den årlige EU-rapport om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker. DTU Fødevareinstituttet har de seneste fem år bidraget væsentligt til at udarbejde rapporten, som er udgivet af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Smitsomme Sygdomme (ECDC).
Antallet af salmonellainfektioner i EU er faldet betydeligt for femte år i træk. Senest er antallet faldet 13,5% fra 151.998 tilfælde i 2007 til 131.468 tilfælde i 2008. Det svarer til 26,4 salmonellainfektioner per 100.000 borgere i EU.
Antallet af salmonellainfektioner i Danmark lå for første gang over EU-gennemsnittet i 2008 med 67 tilfælde per 100.000 borgere. Det skyldes flere, større nationale salmonellaudbrud. Til sammenligning varierede antallet fra 2,9 til 126,8 tilfælde per 100.000 borgere i de andre EU-lande.
Mindre salmonella hos æglæggere
Blandt æglæggende hønseflokke er forekomsten af salmonellatypen enteritidis også faldet. Det er den type, mennesker oftest bliver smittet med fra æg. I en såkaldt baseline undersøgelse fra 2004-05 blev der i EU fundet salmonella enteritidis i 18,3% af flokkene med æglæggere, mens kun 3,1% positive flokke blev fundet i 2008.
2008 var det første år, hvor medlemslandene skulle implementere nye, obligatoriske salmonella-kontrolprogrammer i æglæggende flokke med ens krav om overvågning og prøveudtagning. Målet er, at hvert land skal have færre end 2% salmonellapositive flokke ved udgangen af 2010. Det mål har 20 medlemslande allerede nået – heriblandt Danmark med 0,4% positive flokke.
"Resultaterne tyder på, at de nye kontrolprogrammer hos æglæggende flokke har bidraget til at reducere antallet af salmonellatilfælde hos mennesker. Især de tilfælde, som er forårsaget af salmonella enteritidis, hvor æg oftest er smittekilden", siger forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.
"Den baseline undersøgelse, som blev foretaget i 2004/05 var sandsynligvis en øjenåbner. Muligheden for at kunne sammenligne resultaterne, og at der er en variation på op til 80% mellem landene, har helt sikkert ført til forbedringer i mange lande. Tilsvarende programmer til at bekæmpe salmonella i toppen af produktionskæden blandt avlsdyr har også bidraget til at mindske salmonella i næste led blandt høns, der lægger æg", tilføjer Birgitte Helwigh.
Lav salmonellaforekomst blandt avlsflokke
I 2004 blev obligatoriske salmonellakontrolprogrammer implementeret i kyllinge-alvsflokke med et mål om at reducere forekomsten af salmonella i 1% eller mindre i voksne avlsflokke per 31. december 2009. Det mål har 19 lande allerede nået ved udgangen af 2008.
Salmonella i ferske kyllinger
Arbejdet med at undersøge forekomsten af salmonella i EU fortsætter, og EFSA har netop offentliggjort resultaterne af en ny baseline undersøgelse om fund af salmonella i ferske kyllinger på slagteriet. I EU blev der fundet salmonella i 15,6% af partierne, hvor Danmark var et af fire EU-lande, som ikke fandt salmonella i kyllingerne. For de resterende lande varierede forekomsten mellem 0,3% og 85,6%.
Læs mere på www.efsa.europa.dk
Download zoonoserapporten for 2008 på EFSAs hjemmeside. Rapporten beskriver blandt andet forekomsten af 15 zoonoser i 27 medlemslande foruden Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz.
Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet, der er udnævnt som EFSAs Zoonose Collaboration Centre. Læs mere om Zoonosecentrets rolle på www.food.dtu.dk.
Find også rapporten om salmonella i ferske kyllinger på slagterier på EFSA's hjemmeside.