Antibiotikaresistente bakterier i vores fødevarer er med globaliseringen og en deraf stigende import blevet et problem, der kalder på internationale løsninger. 250 forskere, læger og lovgivere fra hele verden mødes den 15.-18. juni 2008 i København, hvor DTU Fødevareinstituttet er vært for den første internationale konference, der har fokus på antibiotikaresistens i dyr, fødevarer og mennesker.
Antibiotikaresistens i bakterier fra dyr og fødevarer er et problem, hvis mennesker bliver inficeret med disse resistente bakterier og har brug for at blive behandlet med antibiotika. Resistensen kan gøre det vanskeligt at finde et virksomt antibiotika til behandlingen.
"Med globaliseringen og den deraf stigende import af fødevarer er antibiotikaresistente bakterier i vores fødevarer blevet et problem, der skal håndteres globalt. I Danmark ved vi, at bakterierne i udenlandsk kød er mere resistente over for vigtige antibiotika, der bruges til at behandle mennesker. Det er derfor vigtigt, at der er international fokus på problemet", fortæller seniorforsker og hovedarrangør af konferencen Lars Bogø Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
"Den første internationale konference om antibiotikaresistens i bakterier, der kan overføres fra dyr og fødevarer til mennesker, giver mulighed for at udveksle viden og danne netværk på området - ikke kun blandt forskere, men også mellem internationale beslutningstagere, der fastsætter strategier til at begrænse spredning af antibiotikaresistens", tilføjer Lars Bogø Jensen.
Den fire-dages konference vil bestå af forskellige sessioner med udvalgte talere. Der vil blandt andet være sessioner om overvågning af resistens, mekanismer til spredning af resistens, fødevaremikrobiologi, internationale aktiviteter for kontrol af antibiotikaresistens, zoonotiske og sygdomsfremkaldende bakterier som MRSA, E.coli, salmonella og campylobacter, diagnostiske metoder og globaliseringens betydning.
Danske forskere fra især DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut fylder godt i programmet, der også rummer indlæg fra andre europæiske, amerikanske, canadiske, kinesiske og thailandske forskere fra universiteter, forskningsinstitutioner samt nationale og internationale myndigheder.
Danmark har i en lang årrække været internationalt førende inden for fødevaresikkerhed. Det danske overvågningsprogram DANMAP har gennem tværfagligt og multi-disciplinært samarbejde bidraget væsentligt til at fastholde en lav forekomst af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker i Danmark. DTU Fødevareinstituttets arbejde på området er også internationalt anerkendt. Instituttet er udpeget som internationalt referencelaboratorium for såvel EU som WHO inden for antibiotikaresistens. På den baggrund har DTU Fødevareinstituttet fået muligheden for at arrangere konferencen.
Konferencen ”1st International Meeting on Antimicrobial Resistance in Zoonotic Bacteria and Foodborne Pathogens” bliver holdt i København den 15.-18. juni 2008 i København på Radisson SAS Scandinavia Hotel. 250 forskere, kliniske mikrobiologer, læger og lovgivere inden for området ventes at deltage. Konferencen er den første i en række af konferencer på området, som skal holdes hvert andet år i henholdsvis Europa og USA med the American Society of Microbiology (ASM) som officel arrangør.