Færre mennesker bliver syge af salmonella i EU

Fødevaresikkerhed

For sjette år i træk er antallet af salmonellainfektioner faldet i EU. Ensrettede krav til at bekæmpe salmonella står bag en stor del af fremskridtene. Det viser den årlige EU-rapport om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA og det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Smitsomme Sygdomme, ECDC, som DTU Fødevareinstituttet har bidraget væsentligt til at udarbejde.

Antallet af salmonellainfektioner i EU er faldet betydeligt for sjette år i træk. Senest er antallet faldet 17,4% fra 131.468 tilfælde i 2008 til 108.614 tilfælde i 2009. Det svarer til 23,7 salmonellainfektioner per 100.000 borgere i EU. I Danmark er antallet af salmonellainfektioner i Danmark også faldet fra 3.656 tilfælde i 2008 til 2.129 tilfælde i 2009.

Den årlige EU-rapport om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker indikerer, at hovedårsagen til faldene i salmonellainfektioner i EU skyldes effekten af nationale salmonellahandlingsplaner, hvis formål er at reducere udbredelsen af salmonella i æg og kyllingekød. 

 

Fald i forekomst af salmonellainfektioner fra æg

EU-rapporten viser, at der i 2009 var et fald i forekomsten af humane tilfælde af salmonella enteritidis på 23.8% i forhold til 2008.

"Salmonella enteritidis er den dominerende salmonellatype hos mennesker og i æg. Faldet i tilfælde af salmonella enteritidis infektioner hos mennesker i EU kan skyldes en reduktion af forekomsten af salmonella enteritidis i æg som følge af de nationale salmonellahandlingsplaner", fortæller forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

"I 2009 blev der indført et EU-krav om, at æg fra æglæggerflokke, som er positive overfor blandt andet salmonella enteritidis, ikke må sælges som friske æg. Det betyder, at der kommer langt færre rå æg med salmonella enteritidis ud til forbrugerne, og dermed er der færre personer, der bliver syge af salmonella", siger Birgitte Helwigh.  

Færre danskere får salmonella på udenlandsrejser

De danske overvågningsdata fra 2009 viser, at der er et 40% fald i antallet af danskere, som får en salmonella enteridis infektion under ophold i udlandet i forhold til 2008 (314 tilfælde i 2008 og 186 tilfælde i 2009).

"Ifølge Danmarks Statistik er danskernes foretrukne feriemål lande i EU, så det er nærliggende at antage, at EU-forbuddet mod salg af friske æg fra æglæggerflokke positive med salmonella enteritidis kan aflæses i salmonellainfektioner blandt danskere, der har været i udlandet. Denne gode udvikling ser ud til at fortsætte også i 2010", fortæller Birgitte Helwigh.  

Stor indsats i Danmark

Danmark har siden 1980'erne haft fokus på at løse problemerne med salmonella, og der er ydet en stor indsats i både besætningerne og på slagterierne. I en årrække har Danmark haft et påbud om, at alle æg fra salmonella positive æglæggerflokke skal varmebehandles, og siden 2008 har vi desuden haft forbud mod salmonella i danskproduceret fersk kyllinge- og hønsekød. Den samlede danske indsats har resulteret i, at antallet af salmonellasmittede danskere er reduceret til mindre end en tredjedel siden 1997.  

Bakterier kender ikke landegrænser

Resultaterne fra EU-rapporten viser, at en koordineret europæisk indsats er helt nødvendigt, hvis problemet med salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer skal bekæmpes. EU arbejder i øjeblikket med at indføre et forbud mod de væsentligste salmonellatyper i fersk kød fra kyllinger, høns og kalkuner i hele EU samt fra lande uden for EU.  

Læs mere

Download zoonoserapporten for 2009: "Trends and Sources of Zoonoses and Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2009" på EFSAs hjemmeside.

Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet, der fra 2005-2011 var EFSAs Zoonose Collaboration Centre. Læs mere om Zoonosecentrets rolle på www.food.dtu.dk.

Se også en rapport om salmonella i ferske kyllinger, som EFSA udgav fornylig.