I det seneste år er en række stoffer blevet forbudt i produkter beregnet til børn. Det gælder blandt andet Bisphenol A, der er midlertidigt forbudt i materialer, der kommer i kontakt med fødevarer til børn under 3 år. Fælles for stofferne er, at de har hormonforstyrrende virkning. De kan give nedsat sædkvalitet og øge risikoen for testikelkræft hos mænd. De er også mistænkt for at være medvirkende til det stigende antal tilfælde af for tidlig pubertet hos piger og øge risikoen for brystkræft hos kvinder.
Hidtil har forskere og myndigheder vurderet et stof ad gangen, men nu er man begyndt at interessere sig for den såkaldte ”cocktail-effekt”. Cocktail-effekten er en betegnelse for den samlede virkning af alle de stoffer, vi udsættes for. Mennesker bliver påvirket af de hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder. Man er nødt til at vurdere stoffernes samlede virkning, siger forskningsleder Ulla Hass fra DTU Fødevareinstituttet i
nyhedsbrevet Midt i Ugen (pdf).