Til dato er der 904 personer registreret, som er smittet med salmonella U292. Smittekilden er stadig ikke fundet, og Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder derfor hårdt for at finde kilden til smitten. Se den ugentlige orientering fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
Ugentlig orientering om det landsdækkende salmonella U292 udbrud fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (uge 38, 2008):
Myndighederne har frem til dato registreret 904 personer som er smittet med salmonella U292.
Kilden til smitten er stadig ikke fundet, men Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder med uformindsket styrke for at finde smittekilden.
I jagten på kilden til smitten skal forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder nu jf. bekendtgørelse nr. 884 af 5. september 2008 om typning af salmonellapositive egenkontrolprøver indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse for ad den vej at forsøge at finde kilden.
DTU Fødevareinstituttet typebestemmer salmonellafund fra virksomhedernes egenkontrol uden beregning.
Salmonella i besætninger
I den seneste uge er der udtaget yderligere prøver fra to svinebesætninger med relation til et positivt besætningsfund af salmonella U292 samt en besætning, der enten har haft kontakt med eller som ligger i nærheden af allerede kendte salmonella U292 positive kvægbesætninger. Prøverne udtages med henblik på at finde ud af udbredelsen af salmonella U292 i områderne.
Endvidere er der taget prøver i uge 37 på otte besætninger enten med direkte kontakt til to kvægbesætninger, der tidligere er fundet positive med bakterien, eller som er beliggende i nærheden af disse besætninger.
Der afventes stadig svar på prøver fra flere af besætningerne. De svar der allerede er indkommet har alle været negative for salmonella.
Efterforskning på virksomheder
To kødproduktvirksomheder blev undersøgt for salmonella i uge 36. På den ene af virksomhederne fandt myndighederne ikke salmonella. På den anden virksomhed er der positive salmonellafund - dog ikke med salmonella U292, som er den, der forårsager det landsdækkende salmonellaudbrud.
Den Centrale Udbrudsgruppe igangsatte i sidste uge en risikobaseret efterforskning af smittekilden på fem slagterier og 16 kødproduktvirksomheder. Arbejdet med dette er stadig i gang. Der er kommet enkelte resultater ind vedr. disse undersøgelser. Alle er negative for salmonella indtil videre.
Undersøgelser ved brug af oplysninger fra patienter
Den Centrale Udbrudsgruppe er i gang med en tredje spørgeskemaundersøgelse blandt patienter smittet med U292 og en kontrolgruppe af ikke smittede personer. Undersøgelsen skal se nærmere på en række konkrete spor fra forskellige fødevarer.
Endelig arbejder Den Centrale Udbrudsgruppe med de sidste opgaver vedr. den igangsatte undersøgelse på baggrund af patienters indkøb i detailbutikker forud for sygdom.
Personer, der har mistanke om, at de er blevet smittet med salmonella, bør søge læge. Symptomerne på en salmonellaforgiftning er typisk diarre, mavesmerter, opkast og evt. feber. Symptomerne viser sig ofte ca. 1-2 døgn efter, at man er blevet smittet med salmonella, og har ofte en varighed på flere dage.
Har man mistanke om, at man er smittet med salmonella, og har man hos egen læge afleveret en afføringsprøve til undersøgelse for salmonella, kan man støtte efterforskningen af dette udbrud ved at gemme de fødevarer, som der er spist af, i dagene inden man blev syg.
Fødevarerne, med original emballage og mærkning, kan gemmes i frossen tilstand, hygiejnisk indpakket. En yderligere hjælp til efterforskningen er kasseboner fra indkøb i samme periode. Endelig vil det være en hjælp for efterforskningen, at nedskrive hvilke fødevarer man har spist i dagene inden sygdom, hvor de er indkøbt, og hvis man kan huske det, evt. mærke/fabrikat.
Oplysningerne og de gemte fødevarer kan hjælpe efterforskningen, hvis resultatet af afføringsprøven indeholder salmonella typhimurium U292.
Kontaktperson den kommende uge:
Direktør Henrik Wegener, DTU Fødevareinstituttet, tlf.: 20 20 19 63