DTU Fødevareinstituttet inviterer til professor Ulla Hass og professor Anne Marie Vinggaards tiltrædelsesforelæsning fredag den 12. oktober 2012. Ulla Hass og Anne Marie Vinggaard forsker i hormonforstyrrende stoffer og vil fortælle om baggrund, status og perspektiver inden for deres forskning. Forskningen i hormonforstyrrende stoffer har som formål at få mere viden om stoffernes effekter, menneskers udsættelse for kombinationer af stofferne, og at udvikle metoder til at forudsige effekter fra kombinationer af de hormonforstyrrende stoffer, også kaldet cocktaileffekter.
I vores fødevarer, i miljøet eller via kosmetik bliver vi udsat for kemiske stoffer, som forskning har vist, påvirker de naturlige hormoner og deres indbyrdes balance. Hormonforstyrrende stoffer ser ud til at nedsætte frugtbarheden, give misdannelser af kønsorganer og øget risiko for testikel- og brystkræft.
DTU Fødevareinstituttets forskning i hormonforstyrrende stoffer har fokus på at belyse sammenhængen mellem udsættelse for kemiske stoffer og faldende reproduktion hos dyr og mennesker. Gennem årene har forskning fra DTU Fødevareinstituttet vist, at risikovurdering af et stof alene undervurderer risikoen for mennesker. Derfor går en vigtig del af instituttets forskning og rådgivning til myndighederne ud på at undersøge og flytte fokus fra at se på den skadelige effekt af ét kemisk stof ad gangen til de langt farligere cocktaileffekter.
Professor Anne Marie Vinggaard vil i sit oplæg tage udgangspunkt i overskrifter i pressen: Hvad var det, der startede forskningsområdet? Hvad er den brændende platform? Via hvilke mekanismer virker kemikalierne? Professor Ulla Hass vil fortælle om baggrund, status og perspektiver med fokus på blandinger af hormonforstyrrende stoffer og komme rundt om spørgsmålene Hvor farligt er kombinationen af hormonforstyrrende stoffer? Hvad anbefaler DTU Fødevareinstituttet til myndighederne?
Kom og hør Anne Marie Vinggaards tiltrædelsesforelæsning: ”Endocrine disrupters – the science behind the headlines” og Ulla Hass’ tiltrædelsesforelæsning: ”Mixtures of endocrine disrupters – a dangerous cocktail”. Forelæsningerne foregår på engelsk.
Se invitationen (pdf) fra DTU Fødevareinstituttets institutdirektør Jørgen Schlundt.
Tid
Fredag den 12. oktober kl. 13.00-14.45 med efterfølgende reception.
Sted
DTU Lyngby Campus
Mødelokale 1
Bygning 101A, 1. sal.
Anker Engelundsvej 1
2800 Kgs. Lyngby
Tilmelding
På grund af begrænset deltagerantal og servering er tilmelding nødvendig på DTU Fødevarinstituttets hjemmeside www.food.dtu.dk senest den 9. oktober 2012.