750 tilfælde af sygdom med salmonellatypen U292 er nu registreret, og kilden er stadig ikke fundet. Se den ugentlige orientering fra Den Centrale Udbrugsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
Ugentlig orientering om det landsdækkende salmonella U292 udbrud fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (uge 35, 2008):
Der er nu registreret 750 tilfælde af sygdom med denne salmonellatype, og kilden er stadig ikke fundet. Der arbejdes videre med uformindsket styrke for at finde kilden.
I den forløbne uge er der undersøgt prøver fra endnu et slagteri. Prøverne udtaget i forrige uge har vist sig at være negative for salmonella for så vidt angår tre kødproduktvirksomheder. Der afventes svar på de resterende prøver fra to kødproduktvirksomheder. Endvidere er resultaterne af prøver fra to slagterier negative for salmonella, mens resultatet endnu afventes fra det sidste slagteri, der er undersøgt i forrige uge.
Arbejdet med at kontakte ca. 100 patienter med forespørgsel om oplysninger om fødevarekøb hos detailhandelen er stadig i gang, og det store datamateriale er ved at blive bearbejdet.
De intensiverede ”køleskabsundersøgelser”, der gav anledning til afhentning af prøver hos 23 familier, har indtil nu ikke vist fund af salmonella. Der afventes svar på de sidste af undersøgelserne.
Forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder opfordres til at indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse hos DTU Fødevareinstituttet, for ad den vej at forsøge at finde kilden. DTU Fødevareinstituttet vil indtil videre typebestemme salmonella-isolater fra disse virksomheders egenkontrol uden beregning – læs nærmere på
www.food.dtu.dk.
Personer med mistanke om, at de er blevet smittet med salmonella, bør søge læge. Symptomerne på en salmonellaforgiftning er typisk diarre, mavesmerter, opkast og evt. feber. Symptomerne viser sig ofte ca. 1-2 døgn efter, at man er blevet smittet med salmonella, og har ofte en varighed på flere dage.
Har man mistanke om, at man er smittet med salmonella, og har man hos egen læge fået udtaget en afføringsprøve til undersøgelse for salmonella, kan man støtte efterforskningen af dette udbrud ved at gemme de fødevarer, som der er spist af i dagene inden man blev syg. Fødevarerne med original emballage og mærkning kan gemmes i frossen tilstand - hygiejnisk indpakket.
En yderligere hjælp kan være at gemme evt. kasseboner fra indkøb i samme periode. Endelig vil det være en hjælp at nedskrive, hvilke fødevarer man har spist i dagene inden sygdom, hvor de er indkøbt, og hvis man kan huske det, evt. mærke/fabrikat. Oplysningerne og de gemte fødevarer kan blive aktuelle for udbrudsefterforskningen, hvis resultatet af afføringsprøven viser sig positivt med salmonella typhimurium U292.
Kontaktperson den kommende uge:
Overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, tlf. 32 68 31 57
Se også
status om salmonellaudbruddet uge 34,
uge 33 samt
uge 32 med orientering om opklaringsarbejdet og det nationale beredskab til eftersporing og håndtering af fødevarebårne sygdomsudbrud.