Photo: Colourbox.com

Hurtigere diagnostik og behandling er mulig

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
Danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital har vist, hvordan man på under et døgn kan identificere og beskrive sygdomsfremkaldende bakterier direkte fra kliniske prøver. Det vil på sigt hjælpe lægerne til hurtigere at behandle patienter med den rette medicin, det vil sænke sygdomsperioden og redde menneskeliv. Resultaterne er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Microbiology.

Cirka 22 % af alle dødsfald skyldes en infektionssygdom. Effektiv behandling og kontrol bliver ofte hæmmet af forsinket diagnostik og mangel på aktuelle data om den sygdomsfremkaldende mikroorganisme. I en ny undersøgelse har forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital brugt såkaldt genomsekventering af sygdomsfremkaldende bakterier.  Det betyder, at man analyserer hele bakteriens DNA.  

Forskere har for første gang vist, at det er muligt at bruge teknikken direkte på en klinisk prøve til at identificere og beskrive de sygdomsfremkaldende bakterier. I løbet af kun 18 timer har forskerne beskrevet bakteriens art, type og resistens over for antibiotika i prøver fra patienterne med urinvejsinfektioner. Noget der i dag ofte tager en uges tid at bestemme.

Hurtig og præcis viden redder liv

”Vi har hidtil kun brugt genomsekventering i forskningsøjemed. Nu har vi vist, at det også er en teknik, der kan bruges til diagnostik direkte på prøver fra patienter. Hurtig og præcis viden om den sygdomsfremkaldende bakterie og viden om, hvilke antibiotika lægen skal bruge til behandlingen er vigtig. Vælger lægen det forkerte antibiotikum, giver det længere sygdomsperiode, og i værste fald kan det føre til dødsfald”, siger professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet, som har ledet arbejdet.

"Hurtig og præcis viden om den sygdomsfremkaldende bakterie og viden om, hvilke antibiotika lægen skal bruge til behandlingen er vigtig."
Frank Møller Aarestrup

Genomsekvensering er ikke kun hurtigere. Det giver også lægerne flere og mere præcise informationer om de sygdomsfremkaldende bakterier. Ved at bruge den teknik får lægen information om patienten har en ny infektion, eller det er en infektion, som er tilbagevendende.

”Teknikken giver mulighed for at få alle nødvendige oplysninger om de sygdomsfremkaldende bakterier hurtigere og på en gang. Med de konventionelle metoder skal man kombinere forskellige metoder for at få de oplysninger, og det tager væsentlig længere tid”, fortæller professor Ole Lund fra DTU Systembiologi.

”En anden styrke ved teknikken er muligheden for hurtigt at kunne sammenligne bakterier fra forskellige patienter. Det er helt afgørende viden for hurtigt at opdage spredning af bakterier mellem patienter, opdage udbrud og opnå viden om nye infektionssygdomme”, understreger Frank Møller Aarestrup.

Læs mere   

Se den videnskabelige artikel i Journal of Clinical Microbiology: Rapid whole genome sequencing for the detection and characterization of microorganisms directly from clinical samples.

Læs mere om initiativet Global Microbial Identifier ledet af DTU Fødevareinstituttet. Global Microbial Identifier vil i samarbejde med førende internationale institutioner revolutionere og markant forbedre mulighederne for identifikation af sygdomsfremkaldende bakterier ved brug af genomsekveteringsdata over hele verden.