Photo: Colourbox.com

Så længe holder mad i fryseren

Fødevaresikkerhed Fødevarekvalitet Fødevarer, fisk og landbrug

Hvor længe må en svinekotelet egentlig ligge i fryseren, før den bliver til aftensmad? Og hvad kan man gøre for, at frosten ikke forringer madens smag? Det forklarer DTU Fødevareinstituttet kort om i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen.

Når mad fryses ved -18°, stopper bakterier og skimmel i maden med at vokse og formere sig. De kemiske processer bliver bremset, men stopper ikke helt. Derfor går frysning i for lang tid ud over madens kvalitet, og dens udseende, duft og smag bliver mindre indbydende. Derfor er der grænser for, hvor længe dine fiskefrikadeller og kyllingefiletter kan tåle at ligge i kulden.

Undgå frysebrænding

Ved at pakke mad godt ind og fjerne mest muligt luft i emballagen mindsker man frostskader, den såkaldte frysebrænding, som kan danne et gråligt lag udenpå maden. Man kan også minimere frostskader ved at afkøle maden i køleskabet, før den kommer i fryseren.

Store forskelle i frysetid 

Som udgangspunkt kan mad med lavt fedtindhold (fx frugt, grønt og brød) tåle at være frosset ned i længere tid end mad med et højt fedtindhold (fx fed fisk). Her er DTU Fødevareinstituttets anbefalinger:

  • Fed fisk 1-2 måneder
  • Mager fisk 3-6 måneder
  • Fjerkræ 3-9 måneder
  • Svinekød 6 måneder
  • Oksekød  1 år
  • Lammekød 1,5 år
  • Vildt magert 1,5 år

Læs mere

Artiklen har været bragt i Søndagsavisen den 6. juli 2014 i klummen Klog på 2 minutter.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets arbejde med fødevaresikkerhed.