Efter årtiers uenighed kan Danmark bevare grænserne for brugen af nitrit i kødprodukter

Efter næsten tre årtiers strid mellem Danmark og EU om grænseværdier for tilsætning af nitrit til kødprodukter, meldte EU-Kommissionen tidligere i 2024, at den accepterer de danske særregler på området. Forud ligger en solid forsknings- og rådgivningsindsats og fastholdelse af lavere danske grænseværdier i forhold til resten af EU. Læs om det i en E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet.

hængende pølser
 Foto: Colourbox

Nitrit tilsættes ofte bacon, skinker, hamburgerryg og forskelligt kødpålæg af hensyn til farven og for at hæmme væksten af bakterien Clostridium botulinum, som kan give pølseforgiftning. 

Men nitrit reagerer med visse aminer, der i forvejen findes i kødet, hvilket kan resultere i dannelsen af kræftfremkaldende N-nitrosaminer. 

Økologiske kødprodukter, der er produceret i Danmark, må ikke tilsættes nitrit. 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet vurdering af nitrit fra 2023