DK:  Blæretang. Foto: Colourbox.dk | EN: Bladderwrack. Photo: Colourbox.dk

Hør om tang, alger og søstjerner som fremtidens fødevarer

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed Sundhedsfremmende stoffer

Inden 2050 skal vi producere 70% flere fødevarer end i dag for at kunne mætte den voksende befolkning. Vi er begrænset på landarealer, så DTU professor Charlotte Jacobsen kigger under havoverfladen i sin jagt på nye fødevarekilder. Hør om hendes forskning i en ny podcast.

Jorden bliver stadig tættere befolket. Hvis vi skal kunne mætte de mange ekstra munde uden at udpine jorden, må vi både nytænke måden, vi producerer mad og finde nye, mere bæredygtige fødevarekilder.

I sin forskning dykker professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet ned under havoverfladen for at undersøge mulighederne for at anvende og dyrke næringsrige og miljøvenlige ressourcer. Det kan f.eks. bestå i at dyrke tang og mikroalger i stor skala eller at bruge f.eks. søstjerner til at udvinde essentielle fedtsyrer.

Hun arbejder også på at finde måder, hvorpå fiskeafskær og andre restprodukter kan inkorporeres i nye fødevarer. Fremadrettet har vi nemlig ikke råd – hverken økonomisk eller miljømæssigt – til at fødevareproducenter fortsat smider store mængder restprodukter ud, som kan bruges til fødevarer.

I en ny podcast fra DTU inviterer Charlotte Jacobsen lyttere ind i sit forskningsunivers og fortæller bl.a., hvordan hun som 10-årig overhovedet fandt på, at hun ville være forsker. Få en smagsprøve på, hvad du kan høre om:

Læs mere

Klik her for at lytte til hele podcasten. Den indgår i den 2. sæson af TECHfolk podcastserien, som er udgivet af DTU Learn for Life. TECHfolk er finansieret med hjælp fra Otto Mønsteds Fond. 

Charlotte Jacobsen leder af Forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer - Analyse og Anvendelse i DTU Fødevareinstituttet. Gruppen producerer viden, der kan øge befolkningens indtag af sunde fødevarer, som er rige på vitaminer, sunde fedtstoffer og proteiner, og som kan bruges til at udvikle ingredienser fra hidtil uudnyttede ressourcer.

Læs mere om gruppens forskning på instituttets website. 

Kontakt

Professor, forskningsgruppeleder Charlotte Jacobsen, chja@food.dtu.dk, tlf. 23 27 90 75.