Igennem de sidste 10 år er det blevet klart, at mikroorganismer i vores tarm spiller en væsentlig rolle for vores sundhed og velvære. Det er ikke mindst blevet belyst af forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet, Herlev og Gentofte Hospital med flere, som har bidraget med flere nye opdagelser om vores tarms beboere.
Nu er forskere på tværs af forskningsinstitutioner i Københavnsområdet gået sammen om at skabe netværket ’Copenhagen Gut Microbiome Hub’, som skal styrke regionens uddannelse, forskning og innovation indenfor netop tarmens mikroorganismer, også kaldet tarmmikrobiomet.
Et kraftcenter for mikrobiomforskning
”København er et kraftcenter for mikrobiomforskning, da regionen huser mange og dygtige forskere og ikke mindst virksomheder – både store og små - som satser stort på at finde løsninger målrettet tarmen, som kan fremme sundhed og velvære. Derfor er det naturligt, at vi nu i regionen går sammen for at styrke vores position, så vi kan fremme et endnu stærkere miljø, når det gælder uddannelse, forskning og innovation i tarmmikrobiomet,” forklarer lektor Henrik Munch Roager fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, som er en af initiativtagerne til netværket.
Copenhagen Gut Microbiome Hub vil bygge videre på det sidste årtis landvindinger ved at arrangere seminarer og konferencer, udbyde og stimulere undervisnings og uddannelsesaktiviteter på allerhøjeste niveau, og arbejde på at fremme nye forsknings- og innovationssamarbejder på tværs af universiteter, hospitaler og virksomheder.
”Netværket giver os forskere mulighed for at arbejde endnu tættere sammen på tværs af universiteter, forskningsinstitutioner og hospitaler. Det vil bidrage til at flytte forskningsfeltet til et nyt niveau, og igennem samarbejde med virksomheder forventer vi at se flere konkrete løsninger i forhold til at forbygge og behandle sygdomme, hvor tarmens mikroorganismer spiller en rolle”, siger lektor Martin Frederik Laursen fra DTU Fødevareinstituttet, en anden af netværkets initiativtagere.
Netværket skydes officielt i gang den 16. november 2023, når det første ’Copenhagen Gut Microbiome Symposium’ bliver holdt på Københavns Universitet.
"Med den store interesse for fordøjelse og tarmmikrobiomet, som vi møder i befolkningen, blandt vores studerende, og ikke mindst hos virksomhederne, er vi også overbevist om, at netværket og dets aktiviteter har sin berettigelse. Derfor ser vi også enormt meget frem til at øge samarbejdet mellem regionens aktører, så vi kan gøre økosystemet i Københavnsområdet endnu mere inspirerende, relevant og nytænkende,” forklarer professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab, som også er en af netværkets initiativtagere.
Samler regionens aktører
Copenhagen Gut Microbiome Hub har til formål at samle regionens aktører med interesse i tarmmikrobiomet på tværs af universiteter, hospitaler og virksomheder. Visionen er gøre regionen til et førende epicenter i Europa, når det kommer til forskning, uddannelse og innovation indenfor mikroorganismer i tarmen. Netværket består pt. af 30 førende forskere fra Københavns Universitet, DTU, Herlev og Gentofte Hospital, Statens Serum Institut med flere, og det forventes, at også virksomheder i regionen i løbet af 2024 vil tage del i netværket.
Læs mere
Læs mere om forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed på DTU Fødevareinstituttets website. Gruppen forsker i, hvordan kost, fødevareingredienser og fødevareforureninger påvirker sammensætningen og aktiviteten af tarmens bakterier og de effekter bakterierne har på børn og voksnes sundhed.