Prisbelønnet forskning i omega-3 berigelse

onsdag 24 mar 10
|

Kontakt

Charlotte Jacobsen
Professor, forskningsgruppeleder
DTU Fødevareinstituttet
23 27 90 75

Seniorforsker Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet har som den første dansker modtaget prestigefyldt fransk pris for sin forskning i at bruge omega-3 fiskeolie i fødevarer. Prisen La Médaille Chevreul bliver hvert år uddelt af den franske organisation for lipider og fedtstoffer, Association Francaise pour l’étude des Corps Gras.

Prisen La Médaille Chevreul er siden 1963 uddelt hvert år af den franske organisation for lipider og fedtstoffer, Association Francaise pour l'étude des Corps Gras, AFECG. Prisen gives til en fransk eller udenlandsk forsker, som har bidraget væsentligt til at udvikle viden eller industrielle resultater på fedtstofområdet.

I år har seniorforsker Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet som den første dansker modtaget prisen. Baggrunden er hendes forskning i at bruge omega-3 fiskeolie i fødevarer og især arbejdet med at beskytte omega-3 berigede fødevarer mod harskning - den proces, der fører til uønsket smag af levertran. Omega-3 fiskeolie er anerkendt for den store sundhedsværdi, men forudsætningen for at bruge olierne i fødevarer er, at produkterne er velsmagende.

"Til forskel fra mange andre forskningsgrupper tager vores forskning som regel udgangspunkt i rigtige fødevarer og ikke kun i simple modelsystemer. Vi forsøger at forstå harskningsmekanismerne i den enkelte fødevare for på den måde at udvikle strategier til, hvordan produktet kan beskyttes mod harskning", forklarer Charlotte Jacobsen om DTU Fødevareinstituttets forskning på området.

Forskningen har blandt andet omfattet mayonnaise, mælk, yoghurt, dressing, fiskepaté og mayonnaisebaserede salater. For hvert produkt er der fundet metoder til, hvordan det er muligt at producere velsmagende produkter med god holdbarhed – eksempelvis ved at bruge antioxidanter eller optimere procesbetingelserne i produktionen.

"Charlotte Jacobsens forskning er et eksempel på, hvordan grundforskning kan gøres anvendelsesorienteret og dermed bidrage med vigtig viden for brugen af fiskeolie i fødevareindustrien. Prisen viser, at forskningsresultaterne også har fået stor opmærksomhed uden for Danmarks grænser", siger forskningschef Torger Børresen fra DTU Fødevareinstituttet.

"Jeg er meget glad for prisen. Det er en ære at få den fra en så anerkendt udenlandsk organisation inden for olie- og fedtområdet som AFECG og komme med i det fine selskab af tidligere prismodtagere, som alle er internationalt kendte forskere på området – og sågar omfatter en nobelprismodtager," tilføjer Charlotte Jacobsen.

Prisen blev overrakt på en konference om omega-3 i Paris den 23.-24. marts 2010. 

https://www.food.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7BBC72820C-E5C5-4430-A01C-0E7DC5C78C10%7D
27 SEPTEMBER 2020