Plastindpakkede pølser

Mere brugt mademballage skal kunne genanvendes

fredag 29 maj 20

Kontakt

Gitte Alsing Pedersen
Seniorrådgiver
DTU Fødevareinstituttet
35 88 74 73

Fødevareemballage ender ofte med at blive brændt, fordi det er blandingsprodukter, som ikke kan adskilles og genanvendes. Sammen med en lang række aktører går DTU Fødevareinstituttet nu ind i udvikling og afprøvning af ny, fleksibel og genanvendelig plastemballage til fødevarer.

Cirka 50% af den plastik, som man finder i husholdningsaffaldet, er fleksible film fra fx fødevareemballage. Heraf er halvdelen multilaminatfilm – plastik der er sammensat af forskellige typer af plast – hvilket gør det meget vanskeligt at genanvende til samme formål.

Udover, at det er et stort miljømæssigt problem både lokalt og globalt, kommer det i fremtiden også til at koste dyrt for fødevareproducenter. Ifølge et EU direktiv, der træder i kraft i 2025, skal producenter til at betale for, at den plastik, de benytter til deres produkter, kan blive genanvendt.

Projektet ’Circular Mono Plastic Packaging’ vil derfor udvikle to teknologier, der muliggør produktion af fleksibel emballage fremstillet af én enkelt plasttype, så fødevareemballagen i højere grad kan genanvendes. 

Det vil gøre det muligt væsentligt at mindske den danske afbrænding af plastik, og det vil samtidig være en konkurrencemæssig fordel, når danske virksomheder kan levere en løsning på de krav om genanvendelse, som fødevareproducenter til det europæiske marked snart bliver mødt med. 

Under projektets forløb forventer parterne, at den samme plast genanvendes 3-5 gange, så eventuelle kvalitetsforringelser kan studeres.

En særlig udfordring ved at anvende genanvendt materiale er hygiejne og fødevaresikkerhed, som indgår i udviklingsprojektet helt fra starten. DTU Fødevareinstituttet vil udvikle og anvende en teststrategi til at undersøge og vurdere materialernes kemiske fødevaresikkerhed.

Læs mere

Innovationsfonden har investeret 11 millioner kr. i projektet, som omfatter bl.a. Arla Food, Teknologisk Institut, DTU Kemiteknik og DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere om projektet og projektets partnere på Innovationsfondens website: Mere af din brugte mademballage skal kunne genanvendes.

https://www.food.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7B27F204EF-6BF0-4F5A-92C8-764D63C1812E%7D
8 MARTS 2021