Mavefornemmelser og mikrobiologi er titlen på en ny bog, der kommer rundt om mange vinkler på det, der foregår i vores tarmsystem, og hvad det har med kost, sundhed og sygdom at gøre. Forskning i tarmsystemet er boomet rundt om i verden i de senere år, hvor forskerne har gravet masser af ny viden frem.
”Det lyder måske underligt, at menneskers afføring er blevet til et super-spændende emne for forskere, men sådan er det. Tilbage i halvfemserne havde vi ikke set det komme, at tarmens bakteriesamfund skulle vise sig at have så stor betydning for menneskers sundhed. Det er et fantastisk spændende felt at arbejde i,” siger professor og kst. Institutdirektør Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet.
Én ting er sikker: Jo flere forskellige planter, der er i vores kost, jo større er diversiteten i vores tarm. Når vi sender porrer, knoldselleri og pastinak ned i tarmens mikrobiom, skaber vi grobund for, at flere bakterier kan leve side om side. Og hvis der er noget, som påvirker tarmbakterierne mere end andet, er det vores kostvaner. Men der er også en anden vigtig faktor: Transittiden, som er den tid, der går, fra man spiser noget, til det kommer ud i den anden ende. Transittiden spiller en hovedrolle for bakteriernes omsætning af kosten.
Læs mere
Bogen ”Mavefornemmelser og mikrobiologi” udkommer 27. maj 2024, og er nummer fire i Aarhus Universitetsforlags naturvidenskabelige serie ScienceFaction.
Læs også artiklen Tarmbakterier kan spille en central rolle i udvikling af sygdomme om et nyt center, der skal se på sammenhænge mellem tarmbakterier og svær overvægt, type 2-diabetes samt hjerte-kar-sygdom. Tine Rask Licht er co-lead for centret, der er forankret på DTU Fødevareinstituttet.