God synergi mellem økologi og mindre klimabelastning

Omlægning til økologi i offentlige køkkener kan bidrage til at sænke klimabelastningen, viser et casestudie fra DTU Fødevareinstituttet. Men det generelt øgede klimafokus i kommunerne ser også ud til at være en medvirkende faktor.

Grøntsagsstænger
 
Data for indkøb af fødevarer blev indsamlet før eller undervejs i økologiomlægningen (startmålinger) og igen i 2022 (slutmålinger). 

Opgørelser over den indkøbte mængde af fødevarer for alle leverandører blev indhentet og overført til brugbare formater. 

Fødevaren blev koblet til en kode for klimabelastning og næringsstofindhold. Herudfra blev klimaaftrykket beregnet både som aftryk per kg indkøbt fødevare (gennemsnit af det totale aftryk) og i forhold til fødevareindkøbets energiindhold (per 10 MJ renset mængde). Fedt- og protein-indholdet blev udregnet og udtrykt som energiprocent (E%). 

Fødevaresammensætningen blev beregnet som den andel, hver fødevaregruppe udgør af det totale indkøb. Endelig blev produkter med mellem til høj forarbejdningsgrad identificeret.