Professor Tine Rask Licht med det Ridderkors, hun modtog i efteråret 2020. Foto: Jesper Scheel

Ridderkors for professors tarmbakterieforskning

onsdag 02 dec 20

Kontakt

Tine Rask Licht
Professor, forskningsgruppeleder
DTU Fødevareinstituttet
35 88 71 86

Professor Tine Rask Licht er blevet belønnet med Ridderkorset af H.M. Dronningen for sin årelange forskning i samspillet mellem kost, tarmbakterier og sundhed. Forskning som hun fortæller om i en netop udgivet podcast fra DTU.

Professor Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet har fået Ridderkorset for sin årelange forskning i tarmbakteriernes betydning for vores sundhed. Eftersom den type forskning i sagens natur indebærer studier af afføring, er det noget af en kontrast til, at hun som barn ikke brød sig om snavs og beskidte hænder.

I en ny podcast fra DTU inviterer Tine Rask Licht lyttere ind i sit forskningsunivers. Hun står sammen med Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed i spidsen for at generere mere viden om, hvornår tarmbakterier er årsag til sygdom, og hvornår de er sygdommens følgesvend.

Tine Rask Licht leder bl.a. et stort, internationalt forskningsprojekt, der med 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skal skaffe viden om den rolle tarmbakterierne spiller, når mennesker reagerer forskelligt på den samme kost. Resultaterne vil forskerne i projektet bruge til at finde ud af, hvordan man kan skræddersy kostplaner, som er tilpasset den enkelte persons tarm og bakteriesamfund.

Tine Rask Licht er tildelt Ridder af Dannebrogordenen for sit mangeårige virke, efter hun i sommers kunne hun fejre 25 års jubilæum i statens tjeneste.

Få en smagsprøve på, hvad du kan høre om i den nye podcast med Tine Rask Licht:

Læs mere
Klik her for at lytte til hele podcasten, hvor Tine Rask Licht giver et indblik i, hvordan kost og sundhed hænger uløseligt sammen, og hvordan hun endte med at læse til ingeniør på DTU.

Den indgår i TECHfolk podcastserien, som er udgivet af DTU Learn for Life.

DTU Fødevareinstituttets Forskningsgruppe for Tarmbakterier og Sundhed studerer effekterne af menneskers kost på tarmens bakteriepopulation og de deraf afledte effekter på sundheden. Læs mere om gruppens forskning på instituttets website.

 Mikroskopibillede af tarmen. Foto: Priscila Guerra Mikroskopibillede af tarmen. Foto: Priscila Guerra 
 Professor Tine Rask Lichts Ridderkors. Foto: Jesper Scheel
Billedtekster 

Øverst: Eksempler på hvordan Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed kan visualisere tarmvæv og koloniserede bakterier ved hjælp af forskellige farvningsmetoder og avanceret mikroskopi. Foto: Postdoc Priscila Guerra, Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed. Nederst: Professor Tine Rask Lichts Ridderkors. Foto: Jesper Scheel