Campylobacterbakterier. Foto: CDC - Centers for Disease Control and Prevention

Pas på madbakterierne i sommervarmen

onsdag 24 jul 19

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834
SSI: Steen Ethelberg, afsnitsleder: 3268 3545
DTU Fødevareinstituttet: Dorte Lau Baggesen, afdelingschef: 25477848
50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen, så man undgår dårlig mave. Se pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Hvert år bliver tusindvis af danskere syge af bakterien campylobacter. De seneste måneder har Statens Serum Institut sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket et større sygdomsudbrud med bakterien campylobacter.

DNA-analyser hos 50 patienter tyder på, at kilden til udbruddet kan være enkelte partier af kyllingekød fra et specifikt dansk kyllingeslagteri. Myndighederne fortsætter efterforskningen, og Fødevarestyrelsen har folk ude på virksomheden for at hjælpe med at spore og standse smittekilden.

Symptomerne på campylobacter-forgiftning er typisk ondt i maven og diarre. Som forbruger skal man være særlig opmærksom på køkkenhygiejnen og holde råt kød adskilt fra færdig mad, også ved grillen.

”I sommervarmen skal man være ekstra påpasselig, fordi mange bakterier trives fremragende i varmen. Man bør altid have en god hygiejne i køkkenet, når man tilbereder mad – også når man griller. Kyllingekød og hakket kød skal gennemsteges. Og man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til fx salat. Det er også vigtigt ikke at bruge den samme grill-tang til råt og færdigstegt kød,” forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.

I Danmark bliver der hvert år registreret ca. 4.500 syge på grund af campylobacter. Men da langt fra alle patienter går til lægen, vurderer myndighederne, at det reelle antal smittede kan være op mod 12 gange højere.

Hidtil har det været svært at opdage og opklare campylobacterudbrud. Men Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut kører netop nu et projekt i Nordjylland, hvor man med DNA- analyser sammenligner campylobacter-bakterier fra patienter med de bakterier, der kan findes i fødevarer. Formålet med projektet er at finde ud af, hvad forbrugerne bliver smittet af, når de bliver syge af campylobacter.

Læs mere

Læs mere om ”Gode køkkenvaner” og grillrådene ”Hold det adskilt” på Fødevarestyrelsens website.

Læs mere om campylobacterudbruddet på SSI’s website.

Læs mere om campylobacter-infektioner på SSI’s website.