Photo: Colourbox.dk

Europæiske listeriainfektioner mistænkt fra frosne, ungarske grøntsager

fredag 06 jul 18

Frosne majskerner og andre frosne grøntsager er ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, den sandsynlige kilde til et europæisk listeriaudbrud, som bl.a. har ramt Danmark.

Eksperter har ved hjælp af helgenomsekventering fundet frem til kilden i et listeriaudbrud, som fra 2015 frem til juni 2018 har gjort mindst 47 mennesker syge i Danmark, England, Finland, Sverige og Østrig. I alt ni af personerne, inklusiv én dansker, er døde.

Den sandsynlige kilde er frosne majskerner og andre grøntsager fra en ungarsk producent. Den bakteriestamme, som har gjort folk syge, blev fundet hos producenten i 2016, 2017 og 2018. Nogle af bakterierne har derfor formodentligt overlevet fabrikkens rengørings- og desinfektionsprocedurer.

De frosne grøntsagsprodukter, der er produceret mellem august 2016 og juni 2018, er ved at blive tilbagekaldt, og produktionen af nye, frosne produkter er sat i bero. 

Der er i forbindelse med udbrudseftersporingen ikke fundet listeria i grøntsager på det danske marked, og de fire danske sygdomstilfælde (to i 2017 og to i 2018), som er linket til udbruddet, kan ikke bekræftes at være smittet af frosne grøntsager.

For at mindske risikoen for at få en listeriainfektion, bør forbrugere varmebehandle frosne grøntsager – også selvom der er en tendens til, at folk spiser grøntsagerne uden varmebehandling, eksempelvis i salater eller smoothies. Det gælder særligt de forbrugere, som har størst risiko for at få en listeriainfektion, nemlig ældre, gravide, nyfødte og voksne med et svækket immunforsvar.

Læs mere

Læs om udbruddet og arbejdet med at finde smittekilden på EFSA’s website: Listeria monocytogenes: update on foodborne outbreak. Flere information om listeriabakterier findes på DTU Fødevareinstituttets website: Fakta om listeria i fødevarer.

Information om tilbagetrækningen i Danmark kan findes på Fødevarestyrelsens website.