Photo: Colourbox.dk

Næringsindhold i svinekød stort set uændret

mandag 06 mar 17

Kontakt

Jette Jakobsen
Seniorforsker
DTU Fødevareinstituttet
20 25 91 92

Danske svin i dag er gennemsnitligt 13% større ved slagtning end for 20 år siden, men næringsindholdet i svinekødsudskæringer er stort set uændret. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Svinekød er en udbredt spise i den danske kost og bidrager med vigtige næringsstoffer. Retter lavet med udskæringer af svinekød ligger nummer ét blandt de 20 hyppigst spiste aftensmadsretter hos 15-75-årige danskere, ifølge DTU Fødevareinstituttets undersøgelse af danskernes kostvaner for 2011-2013. 

DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med Fødevarestyrelsen gennemført en undersøgelse af næringsindholdet i de danskproducerede svinekødsudskæringer, der findes på markedet i dag. De nye data indgår i DTU Fødevareinstituttets næringsstofdatabase, Fødevaredata, hvor de seneste tal hidtil var fra 1995.

Større afpudsningsgrad

Analysen viser, at selvom danske svin i dag er gennemsnitligt 13% større ved slagtning end for 20 år siden, er næringsindholdet i svinekødsudskæringer stort set uændret. Der er mindre fedt i nogle af de udskæringer, der findes i dag, men det skyldes hovedsageligt en større afpudsningsgrad.

Ved afpudsning kan fedtindholdet således ændre sig fra 22 gram per 100 gram for en svinekam med svær til 10g/100g for en svinekam med en 3 millimeter fedtkant eller 4g/100g for en svinekam, hvor fedtkanten er maksimalt 1 millimeter. Et lavere fedtindhold på grund af større afpudsningsgrad rykker en smule ved kødets proteinindhold, som for de samme udskæringer er henholdsvis 18,5g/100g, 20,8g/100g og 22,6 g/100g.

Læs mere

Undersøgelsen er nærmere beskrevet i rapporten: Næringsindhold i kødudskæringer - danske grise (pdf).

I undersøgelsen er kød fra ti konventionelt producerede slagtegrise opdrættet af ti forskellige avlere analyseret. Konventionelt produceret dansk svinekød udgør cirka 90% af fersk svinekød indkøbt af danske husstande, mens dansk kød fra økologiske grise udgør cirka 3%.

De officielle kostråd anbefaler at vælge det magre kød, som indeholder gode næringsstoffer, men mindre mættet fedt. Læs mere om kostrådene på Fødevarestyrelsens website.