Photo: Colourbox

Nøglehullet giver sundere fødevarer

torsdag 22 okt 15

Kontakt

Sisse Fagt
Seniorrådgiver
DTU Fødevareinstituttet
35 88 74 22

Nøglehulsmærket har sat gang i produktudvikling, der har resulteret i sundere fødevarer, som ellers ikke ville have set dagens lys. Produkter, der bærer mærket, kan være med til at give producenten og hele produktkategorien et sundere image. Det viser DTU Fødevareinstituttets undersøgelse af fødevareproducenters udfordringer ved at udvikle produkter, som opfylder kriterierne for Nøglehulsmærket.

De danske fødevaremyndigheder indførte i 2009 ernæringsmærket Nøglehullet, som kan bruges på fødevarer med et passende indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre. Mærket har til formål at hjælpe forbrugerne til at træffe sundere valg i overensstemmelse med de officielle næringsstofanbefalinger.

Siden 2009 er et væld af nøglehulsmærkede produkter kommet på markedet og næsten alle danskere (96%) siger, at de kender til mærket.

Udvikling af sunde alternativer 

Nøglehulsmærket er den direkte årsag til, at forskellige nye produkter er udviklet. Det gælder fx pålægssalater med 5% fedt, morgenmadsprodukter med mindre sukker og flere fibre samt færdige middagssalater to go, som ifølge producenterne ikke ville eksistere uden ordningen.
 
Udviklingen af de sundere produkter udfordrer dog virksomhederne i forhold til også at opnå velsmagende produkter. Det er producenternes erfaring, at produkter med mindre fedt, sukker og salt kan opleves som mindre velsmagende end tilsvarende mærker, der ikke bærer Nøglehullet.

Hvis producenterne skal forbedre produkternes smag, er det umiddelbart nødvendigt at bruge flere råvarer eller flere tilsætningsstoffer. Det udfordrer produktudviklerne i forhold til at finde ’naturlige’ ingredienser, som forbrugerne ikke vil betragte som tilsætningsstoffer.

Positiv indvirkning på image

Nøglehullet har en strategisk betydning, da produkter med mærket er med til at give producenterne et sundere image. Producenterne oplever også, at Nøglehulsmærket bidrager til at løfte hele kategorier i forbrugernes opfattelse, ved at vise, at der findes sundere valg indenfor en given kategori af fødevarer.

Læs mere

Resultaterne fra undersøgelsen er nærmere beskrevet i rapporten: Nøglehulsmærkets betydning for produktudvikling (pdf).

Beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at den danske kost kan komme et væsentligt skridt tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger, hvis forbrugere vælger Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt. Læs mere om beregningerne i nyheden: Nøglehullet kan give kosten et positiv løft.

Læs mere om Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke på Nøglehullets website.