Photo: Colourbox

Nøglehullet kan give kosten et positivt løft

onsdag 04 mar 15

Kontakt

Anja Pia Biltoft-Jensen
Gruppeleder, Seniorforsker
DTU Fødevareinstituttet
35 88 74 25

Kontakt

Sisse Fagt
Seniorrådgiver
DTU Fødevareinstituttet
35 88 74 22

Den danske kost kan komme et væsentligt skridt tættere på at opfylde de Nordiske næringsstofanbefalinger, hvis forbrugerne vælger Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt. Det vil få indtaget af salt og mættet fedt til at falde betydeligt og sende fuldkornsindtaget kraftigt i vejret. Det viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet.

De danske fødevaremyndigheder indførte ernæringsmærket Nøglehullet i 2009 med det formål at hjælpe forbrugerne til at træffe sundere valg i overensstemmelse med de officielle næringsstofanbefalinger.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvilken potentiel effekt, det ville have på danskeres indtag af fedt, salt, sukker og fuldkorn, hvis 4-75-årige forbrugere så vidt muligt vælger Nøglehulsmærkede produkter, når de køber dagligvarer. Det er første gang denne effekt er beregnet.

Mange positive tendenser

Beregningerne viser, at det samlede energiindtag ville falde cirka 1000 kilojoule. Andelen af den gennemsnitlige kost, der udgøres af fedt, ville falde med 11%, mens den del, som mættet fedt udgør af fedtindtaget, ville falde med 27%. Kostens saltindhold ville falde med knapt et gram per dag. Samtidig ville fuldkornsindtaget stige med 76% og kostfiberindtaget med 18%.

Undersøgelsen viser, at Nøglehulsmærket generelt har stort potentiale for at forbedre forbrugernes næringsstofindtag.

Effekten af at vælge Nøglehulsprodukter vil være størst blandt mænd og forbrugere med ingen eller en erhvervsuddannelse - det vil sige for de grupper, der i forvejen har en mindre sund kost.

Læs mere

Resultaterne fra DTU Fødevareinstituttets undersøgelse er nærmere beskrevet i rapporten: Potentiel effekt af at spise Nøglehulsmærkede produkter – fokus på indtag af næringsstoffer og fuldkorn (pdf).

Til beregningen er data anvendt fra den Nationale undersøgelse af danskernes kost of fysiske aktivitet 2011-2013 samt data for 1.677 Nøglehulsmærkede produkter, der fandtes på markedet, da kostundersøgelsen fandt sted.

Læs også om Nøglehullets betydning for forbrugeres valgmuligheder, når de går i byen og spiser i DTU Fødevareinstituttets nyhed fra den 18. september 2014: Nøglehullet giver sundere mad, når folk spiser ude.

Læs mere om Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke på Nøglehullets website

 
https://www.food.dtu.dk/nyheder/2015/03/noeglehullet-kan-give-kosten-et-positivt-loeft?id=cef5813f-6e93-4963-aa23-75bd591a7610
25 SEPTEMBER 2020