Retningslinjer for sund mad i skoler og institutioner

torsdag 24 aug 06
|

Kontakt

Anja Pia Biltoft-Jensen
Gruppeleder, Seniorforsker
DTU Fødevareinstituttet
35 88 74 25

Fødevarestyrelsens Alt om kost projekt har udarbejdet frokostguides til børn og unge. I forbindelse med lanceringen den 23. august 2006 holdt Anja Biltoft-Jensen fra DTU Fødevareinstituttet et fagligt indlæg om, hvilke retningslinjer der bør følges.

Det fremgik af indlægget, at alle danske børn i alderen 4-15 år spiser og drikker mindst 3 gange så meget slik, kage, is, chokolade, søde drikke og lignende, som der er plads til i en sund kost. Hvert fjerde danske barn får 35% af deres daglige energitiltag fra søde sager.
 
Mange børn får således for meget sukker og fedt og for få kostfibre, vitaminer og mineraler. Det øger blandt andet risikoen for at udvikle overvægt, hjertekarsygdomme og andre livsstilssygdomme.
 
Det er derfor væsentligt at forbedre børns kostvaner, og her er skolerne et godt sted at starte. For skoler og institutioner anbefaler DTU Fødevareinstituttet Fødevareforskning en kost, hvor der indgår rigeligt med frugt, grønt og fuldkornsprodukter, ofte bliver serveret fisk, og anvendes magre kød- og mælkeprodukter. Samtidig bør skoler og institutioner ikke sælge eller servere sodavand, saftevand, slik, chokolade, kage, sukkersøde morgenmadsprodukter og lignende.
 
Find hele Anja Biltoft-Jensens indlæg på vores hjemmeside, hvor der er adgang til at downloade både præsentationen og kommentarer hertil.
 
Se de nye frokostguides på www.altomkost.dk.
 
De nye frokostguides er udarbejdet på baggrund af DTU Fødevareinstituttets forslag til retningslinjer for sund kost i skoler og institutioner. Download rapporten ”Retningslinjer for sund kost i skoler og institutioner” (pdf-fil), som DTU Fødevareinstituttet udgav i 2005.
 
Kontakt:
Cand.scient. Anja Biltoft-Jensen, ABJ, tlf. 72 34 74 25

https://www.food.dtu.dk/nyheder/2006/08/retningslinjer-for-sund-mad-i-skoler-og-institutioner?id=50c72548-1e7d-499e-891b-20bdcfb16753
27 SEPTEMBER 2020