Derfor holder kaffe dig vågen

mandag 03 dec 12
|

Kontakt

Heidi Kornholt
Sekretariats- og kommunikationschef
DTU Fødevareinstituttet
35 88 77 05

Koffein går lige i hjernen, blokerer træthed, producerer adrenalin og giver lyst til at drikke mere kaffe. DTU Fødevareinstituttet fortæller kort om, hvorfor kaffen holder dig vågen i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen.

Koffein snyder hjernens kemi

Normalt føler du træthed, når et særligt signalstof i hjernen begynder at virke. Men når du drikker kaffe, snyder koffeinen dette signalstof og blokerer altså for de kemiske processer, der får dig til at føle træthed. Koffeinen gør, at kroppens egne signalstoffer ikke får lov at virke, og samtidig øges hjernecellernes aktivitet.

Kamphormonet vækkes

Den øgede nervecelleaktivitet får hjernen til at sende et signal til binyrerne om, at de skal producere hormonet adrenalin. Adrenalin bliver også kaldt for kroppens kamphormon, og det øger blandt andet vores årvågenhed. Men først skal kamphormonet vækkes.

Adrenalin holder os vågne

Dette sker, hvis vi får et chok, føler os truede - eller har drukket kaffe.  Når binyrerne øger produktionen af adrenalin, trækker blodkarrene sig sammen, og pulsen øges. Det gør kroppen klar til at tage kampen op, tage flugten eller blot holde os i omdrejninger. Og i den tilstand kan det være svært at falde i søvn.

Lykkefølelse får os til at drikke mere

Koffein øger også udskillelsen af signalstoffet dopamin. Dopamin er det signalstof i hjernen, der vækker følelser som motivation og belønning. Når du oplever noget godt i dagligdagen, vil dopamin fylde os med velvære, og vi bliver motiverede til at gøre ting, der udløser mere dopamin, for eksempel at drikke mere kaffe.

Læs mere

Artiklen har været bragt i Søndagsavisen den 25. november 2012 i klummen Klog på 2 min.