Image: Dacofi.com

Restprodukt kan give bryggerier ny indtægtskilde

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion

Bryggerier kan sikre sig yderligere indtjening med et nyudviklet kompaktfilter, som skånsomt og økonomisk udvinder fibre, protein, sukker, antioxidanter og vitaminer i restproduktet mask fra ølproduktionen. Maskinen er baseret på opfindelser udviklet på DTU Bryghus, som har til huse på DTU Fødevareinstituttet. DTU spinoutvirksomheden DACOFI har erhvervet licens til fire patenter, der beskytter teknologien. 

I jagten på at gøre DTU Bryghus energineutralt har de ansatte udviklet et kompaktfilter, der kan bruges på restproduktet mask, så det er muligt at udnytte næringsstoffer i masken på en økonomisk rentabel måde. 

Masken indeholder nemlig både masser af fiber og cirka 6% af den mængde protein, der er til stede i råvarerne – protein, som ved udvinding kan bruges i produktion af eksempelvis berigede fødevarer.

Økonomisk rentabel teknologi

Idéen med at udnytte mask i fødevareproduktion er ikke ny, men indtil nu har det ikke været økonomisk rentabelt at tørre mask. 

Med den nyudviklede teknologi er det muligt på skånsom og billig vis at adskille masken via filtrering med samtidig presning i en væske- og en tørstofdel. Efterfølgende bliver tørstofdelen sluttørret eller syrnet, mens væsken bliver syrnet eller pasteuriseret for derved at opnå en længere holdbarhed, eller den bruges til let øl eller direkte til fødevareproduktion. 

Når masken er blevet tørret eller syrnet, kan det fiberrige stof eksempelvis bruges i brød for at højne fiberindholdet. Bundfald i væsken, som indeholder proteiner, sukker og antioxidanter, kan udskilles i en centrifuge, hvorefter det kan bruges til at berige f.eks. mælkeprodukter og proteindrikke. Prisen for tørret mask er cirka 8 kroner per kilo, mens den for bundfaldet er cirka 40 kroner per kilo.

DACOFI arbejder med at identificere flere muligheder for at generere værdi for både væske- og tørstofdelen.

Skalerbar maskine

Kompaktfilteret er skalerbart op til 30 kubikmeter per time. Det betyder, at virksomheder af vidt forskellig størrelse – fra mikrobryggerier til de allerstørste bryggerier – kan udnytte teknologien.

Et svensk firma har allerede købt licens til teknologien og sælger nu kompaktfilteret til virksomheder, der vil udnytte restproduktet pulp fra kartoffelmelsproduktion. 

DACOFI videreudvikler konstant på maskinen, så den kan bruges til andre fiberholdige substanser, som f.eks. frugtpresning. Forsøg har indtil videre vist, at maskinen kan fjerne 80% af saften fra en pære, men Dacofi forventer, at resultatet kan blive bedre med nogle justeringer i maskineriet.

Intensivt acceleratorforløb med andre grønne virksomheder

DACOFI har som en af tyve udvalgte virksomheder haft muligheden for at dyste i Green Tech Challenge Copenhagen 2016, der blev skudt i gang den 31. oktober 2016.

I det to-uger lange vækstforløb har de tyve grønne start-ups fået gratis rådgivning om salg, forretningsudvikling, jura, PR og finansiering fra branchens førende aktører. Forløbet har givet virksomhederne adgang til relevante netværk indenfor deres felt og mulighed for at pitche deres forretningsidéer for mere end 50 mulige investorer i Industriens Hus den 11. november.

Læs mere

Læs mere på DACOFI’s website. DACOFI har bl.a. modtaget InnoBooster funding fra Innovationsfonden til at udvikle maskinen.