Image: Fejø Krabber

Krabber forvandlet fra skadedyr til smagfuld suppe

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi Fisk og skaldyr

En suppe lavet på invasive krabber har vundet førstepladsen i en innovationskonkurrence på DTU, som DTU Fødevareinstituttet har bidraget til.

Invasive krabber udgør et problem i danske farvande, blandt andet fordi de konkurrerer med værdifulde fiskearter om føden og beskadiger den fangst, der går i fiskernes garn. Fiskerne kan sælge de helt unge krabber, men har kun få muligheder for at afsætte de ældre krabber.   

For at skabe værdi af den uudnyttede ressource har en gruppe deltagere i innovationskonkurrencen FoodHack #2 på DTU udviklet en opskrift, der forvandler skadedyrene til en smagfuld bisque. Gruppen har også udviklet idéer til, hvordan restprodukterne fra suppeproduktionen kan forarbejdes til mel og eksempelvis bruges i snacks med krabbesmag eller i fiskefoder.

Innovationskonkurrencen FoodHack #2

Idéen til, hvordan man skaber en ny gastronomisk ressource af krabberne er blandt de løsninger, som ni grupper med i alt 32 studerende fra 17 lande har udarbejdet i forbindelse med innovationskonkurrencen FoodHack #2. Konkurrencen havde fokus på at finde løsninger på fire samfundsudfordringer om bæredygtig fødevareproduktion eller fødevarer målrettet udviklingslande.

Bisqueidéen vandt både førstepladsen blandt idéerne i dens kategori samt konkurrencens overordnede førsteplads og har derved indkasseret deltagerne 10.000 kroner, tre måneders brug af DTU Skylabs faciliteter og hjælp fra en coach til at videreudvikle idéen.

Bedre udnyttelse af kamelmælksvalle

I en anden af konkurrencens udfordringer har deltagerne udviklet nye nærende fødevarer for mødre og børn i Etiopien, der indeholder lokale kornsorter og spildproduktet valle fra osteproduktionen. Udfordringen udspringer af et forskningsprojekt, hvor forskere fra DTU Fødevareinstituttet og KU har gjort det muligt at lave ost af kamelmælk i Østafrika.

Den vindende idé er proteinberiget korn, som bliver lavet på lavteknologisk og billig vis ved at lægge kornet i blød i den proteinholdige valle for derefter at soltørre det. Som med de andre idéer fra konkurrencen vil det være nødvendigt at gennemteste konceptet, før det kan implementeres.

Afprøvning af Foodlab

FoodHack #2 er det første event, der er afholdt i DTU Skylabs nye fødevareproduktionsfaciliteter Foodlab – en international hub for innovation på fødevareområdet, hvor DTU’s undervisere og studerende samt landets køkkenchefer kan få viden og kompetencer til at indføre ny teknologi i deres køkkener.

Foodlab bliver officielt indviet den 24. september 2018.

Læs mere

Læs mere om de fire udfordringer fra FoodHack #2 på websitet for konkurrencen. Holdet bag den vindende bisque består af tre studerende: Kyriaki Chanioti, Nicolai Jensen og Laila Snevele.

 

Om FoodHack #2

Konkurrencen er arrangeret af DTU Skylab for at øge innovationen i Greater Copenhagens små fødevarevirksomheder. Eventet er arrangeret i samarbejde med Krinova Incubator & Science Park og støttet af det erhvervspolitiske samarbejde Greater Copenhagen, som dækker regionerne Skåne, Sjælland og Hovedstaden.

Konkurrencen hjælper virksomheder og NGO'er med at finde vidensbaserede løsninger på praktiske problemer, de oplever og giver samtidig studerende mulighed for at arbejde med virkelighedsnære udfordringer.

DTU Fødevareinstituttet og DTU Skylab har flere lignende innovationskonkurrencer med fødevarer som omdrejningspunkt i støbeskeen og vil meget gerne høre fra virksomheder, som er interesserede i at være sponsorer og som har en god idé til en samfundsudfordring, deltagerne skal løse.