Image: CDC Public Health Image Library / Clostridium difficile

Alvorlige infektioner skal bekæmpes med afføring

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme

DTU deltager i et forskningsprojekt, der skal hjælpe syge mennesker blive raske ved hjælp af sikre og effektive afføringstransplantationer.

Hvert år får 400 danskere den alvorlige Clostridium difficile-infektion. Bakterien er en af de farligste bakterier for mennesker. Mens kun cirka en tredjedel bliver raske af en antibiotikabehandling, bliver ni ud af ti patienter kureret ved at få en transplantation af afføring (fæces) fra raske donorer.

Selvom afføringstransplantationer er effektive i behandlingen af Clostridium difficile-infektioner, er de i dag omstændelige at sætte i værk, og læger må først gøre brug af dem, når antibiotikabehandling har fejlet i patienterne. Det skyldes blandt andet, at behandling med afføring stiller store krav til sikkerhed, udvælgelse og screening af donorer og opfølgning af patienter.

Det vil et fireårigt forskningsprojekt, som bliver støttet med 17 millioner af Innovationsfonden, ændre på ved at opbygge en såkaldt fæcesbank og et system til at screene fremtidens fæcesdonorer. Målet er at skabe en fæcesbank, der er lige så sikker som en blodbank.   

Bedre forståelse af bagvedliggende mekanismer

I projektet, som bliver ledet af Aarhus Universitets Hospital, deltager forskere fra DTU Fødevareinstituttet. DTU forskernes rolle er dels at kortlægge bakteriesammensætningen i donorafføringen og dels at analysere bakteriesammensætningen i patienternes afføring, både før og efter en transplantation.

Arbejdet vil hjælpe med at skabe en forståelse af de mekanismer, der gør transplantationerne effektive i behandlingen af Clostridium difficile-infektion. Analyseresultaterne skal også bruges i arbejdet med at udvælge et godt match mellem donor og modtager for at sikre det bedst mulige resultat af transplantationen.

Læs mere

Forskningsprojektet er nærmere beskrevet i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden: 17 millioner til systematiseret kamp mod farlig tarmbakterie.

Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed på DTU Fødevareinstituttet har i en række projekter fokus på at udvikle strategier, der kan ændre eller udnytte tarmens mikroorganismer med henblik på at forebygge og/eller helbrede sygdomme. Læs mere om gruppens forskning på instituttets website.