Photo: Colourbox.com

Europæisk metode til bestemmelse af jod i foderstoffer

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme

Ny metode skal sikre, at indholdet af jod i foderstoffer holder sig under de europæiske grænseværdier, der skal beskytte både dyr og forbrugere.

Ligesom mennesker har brug for jod for at hjernen kan udvikle sig normalt og stofskiftet kan fungere optimalt, er jod nødvendigt i små mængder for at holde dyr sunde. Hvis foderstof til fødevareproducerende dyr indeholder for meget jod, kan det dog have sundhedsskadelige konsekvenser – både for dyrene og for forbrugere af animalske produkter som mælk, kød og æg.

Derfor er analysemetoder nødvendige for at tjekke, om mængden af stoffet i dyrefoder holder sig under de europæiske grænseværdier, der er sat for at beskytte både dyr og forbrugere af animalske fødevarer.

Fremtidssikret analysemetode

I et projekt under den europæiske standardiseringsorganisation, CEN, har en gruppe forskere på DTU Fødevareinstituttet udviklet en analysemetode til bestemmelse af jodindholdet i foderstof.

Forskerne har gjort metoden så brugervenlig som mulig, og den benytter en såkaldt ekstraktionsmetode, som kan bruges på en hel række forskellige foderstoffer. Den kan desuden måle jod i lavere mængder, end hvad de nuværende grænseværdier tillader i tilfælde af, at disse bliver ændret i fremtiden.

Den nye metode er blevet testet og valideret af 14 europæiske foder-analyse-laboratorier fra syv forskellige lande, og er nu godkendt som europæisk analysestandard for måling af jod i foderstoffer

Læs mere

Den nye CEN standard (EN17050:2017) kan købes i Dansk Standards webshop. Læs mere om CEN’s arbejde med at udvikle standardiserede analysemetoder på organisationens website.

De europæiske grænseværdier for indholdet af jod i foderstoffer er beskrevet i Europa Kommissionens forordning (EU) 2015/861 (pdf).