Image: Colourbox.com

Nyt online kursus i brug af metagenomics til sygdomsovervågning

Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Studerende fra hele verden kan kvit og frit lære om metagenomics til antibiotikaresistensovervågning på et nyt online kursus fra DTU.

Infektionssygdomme topper fortsat listen over de hyppigste årsager til dødsfald på verdensplan ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og udviklingen kan være accelererende som følge af stigende problemer med antibiotikaresistens. 

Evnen til hurtigt at afgøre hvilke organismer, der gør folk syge, og hvad organismerne eventuelt er resistente overfor, er afgørende for effektivt at kunne sætte ind over for sygdomsudbrud.

Metagenomics og gensekventering er lovende værktøjer, der kan bruges til hurtigt at lede efter sygdomsfremkaldende mikroorganismer, herunder antibiotikaresistensgener, gennem kortlægning af DNA-data. Værktøjerne kan bruges selv i komplekse prøver fra f.eks. spildevand eller gødning.

Eksperter giver viden videre

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har stor erfaring med at bruge metagenomics. De har nu udviklet et gratis såkaldt MOOC e-læringskursus, så studerende rundt om i verden kan lære, hvordan tilgangen kan bruges til at overvåge sygdomsfremkaldende mikroorganismer og særligt antibiotikaresistens.

Kurset giver en indføring i et metagenomicsstudies forskellige trin, principperne bag forskellige analyseredskaber og fortolkning af analyseresultaterne. Kurset introducerer også de studerende for fordele ved at bruge metagenomics samt fejlkilder, som metoden kan være behæftet med.

Om kurset

Der er løbende optag på metagenomics kurset, som består af tre moduler. Kurset undervises på engelsk og er rettet mod alle med interesse for metagenomics, samt overvågning og kontrol af antibiotikaresistens, og som har et basalt kendskab til mikrobiologi.

Undervisningen foregår via en interaktiv lærebog, som indeholder videoforelæsninger, quizzer og øvelser med fokus på bioinformatik og statistisk analyse af metagenomdata. I løbet af kurset vil de studerende have mulighed for at mødes i en online diskussionsgruppe.

I det sidste modul skal de studerende løse en opgave, hvor de skal bearbejde metagenomics data.

Studerende skal regne med at skulle bruge tre timer per modul. Personer, som består kurset, kan for 50 amerikanske dollars få udstedt et kursusbevis. 

Læs mere

Kurset bliver tilbudt via Coursera, som er en international udbyder af gratis e-læringskurser. Læs kursusbeskrivelsen på Courseras website: Metagenomics applied to surveillance of pathogens and antimicrobial resistance.

Kurset er udviklet med økonomisk støtte fra de to EU-finansierede projekter EFFORT og COMPARE.

På DTU Fødevareinstituttets website kan du finde mere information om DNA-sekventering og instituttets forskning på området, som er med til at sætte den internationale standard for påvisning, overvågning og studier af den globale spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og antibiotikaresistente bakterier: Helgenomsekventering.

I 2016 blev DTU Fødevareinstituttet udnævnt som Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s første samarbejdscenter for genomics.

DTU Fødevareinstituttet har allerede erfaring med at undervise i et globalt klasseværelse. Instituttet lancerede sit første MOOC kursus om antibiotikaresistens i 2016. Året efter fulgte et MOOC kursus om helgenomsekventering, der er kåret som et af de 20 bedst ratede gratis MOOC kurser i 2017.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets to andre MOOC kurser på Courseras website:

Whole genome sequencing of bacterial genomes - tools and applications.
Antimicrobial resistance - theory and methods.